Buit wapenactie: 60 vuurwapens en 200 andere wapens ingeleverd

VideoBij politie en Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam en Dordrecht zijn de afgelopen twee weken zestig vuurwapens en meer dan tweehonderd andere wapens ingeleverd. Dat kon straffeloos in het kader van de actie ‘Zonder straf van je wapen af’.

Het gaat onder meer om geweren, pistolen, revolvers, boksbeugels, zwaarden, messen et cetera. Mensen konden die inleveren in speciale boksen op zes politiebureaus in Rotterdam en Dordrecht. Wie van zijn vuurwapen af wilde, moest daarvoor een afspraak maken. Daarna kwam de politie het oppikken, zodat mensen er niet mee over straat hoefden.

En de koek is nog niet op, want er staan nog tien afspraken van mensen die van hun vuurwapen af willen. ,,Het is bizar wat er bij de mensen thuis ligt’’, zei Petra Willemse van het OM  bij de afronding van het project in Dordrecht. ,,Dit resultaat hadden we vooraf absoluut niet verwacht.’’

Quote

Het is bizar wat er bij de mensen thuis ligt

Petra Willemse

Oorlog

De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar de wapens om te bezien of ze misschien gebruikt zijn bij een strafbaar feit. Er zijn wapens ingeleverd die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn in het verzet, maar waar mensen zich nu geen raad meer mee wisten.

,,Ook was er een mevrouw die van haar man ooit een wapen had gekregen, omdat zij als ondernemer vaak met veel geld over straat moest’’, weet Tarik Topcu, bij de politie behept met de portefeuille wapens en munitie. ,,Maar nu hij overleden is, zat ze daarmee in haar maag.’’

De inspiratie voor de actie haalden de politie en het OM uit het burgerinitiatief Wapens de Wijk Uit. Een groep bewoners en ondernemers uit de wijken Bloemhof en Hillesluis in Rotterdam-Zuid begon een online petitie tegen vuurwapengeweld.

Volledig scherm
Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. Inwoners van het Rijnmond-gebied konden tijdens deze actie anoniem hun slag- of stootwapens inleveren. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen