Volledig scherm
Fotomontage AD: Burgemeester Peter van der Velden van Dordrecht eist duidelijkheid over GenX. © ANP/Maartje Brockbernd

Burgemeester Dordt eist duidelijkheid over GenX

Burgemeester Peter van der Velden wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de risico’s van GenX voor de bewoners van Dordrecht. Dat signaal geeft hij in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma en gedeputeerde Floor Vermeulen.

,,Waar zijn we aan toe’’, zegt hij. Van der Velden die afgelopen week overdonderd werd door een onderzoek van de VU (Vrije Universiteit) naar de omstreden stof GenX op gras en gewassen rond de fabriek Chemours in Dordrecht, hamert bij de staatssecretaris en provincie op voortvarendheid en samenwerking tussen wetenschappers.

De burgemeester wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan alle verwarring. Hij wil dat er een gesprek komt tussen het ministerie, de provincie, het RIVM en onderzoekers van de VU om het onderzoek van de universiteit uit Amsterdam te delen, te bespreken en te duiden in relatie met eerdere onderzoeken naar Chemours en DuPont. ,,Waar zijn onze mensen in Dordrecht aan toe? Kunnen zij tomaten en andere groente uit hun tuin eten? Onze mensen hebben recht dat te weten.’’

Verschillende visies

Quote

Waar zijn de mensen in Dordrecht aan toe?

Peter van der Velden

Toxicoloog Jacob de Boer van de VU koos vorige week voor rechtstreekse communicatie met de bevolking. Hij waarschuwde dat er ongezonde concentraties GenX zijn aangetroffen op gewassen en gras in een straal van een kilometer rond Chemours. Hij adviseerde bewoners voorlopig geen groente en fruit uit eigen tuin te eten. ,,Doe dit echt even niet. Het is zorgelijk. Het zijn persistente en toxische stoffen’’, waarschuwde hij . Het RIVM geeft dat advies niet.

De verschillende visies van wetenschappers zorgen volgens de burgemeester voor onrust. ,,Daardoor ontstaat twijfel over de juistheid van de berichten vanuit de overheid.’’ Van der Velden reageerde vrijdagavond aanvankelijk 
geïrriteerd omdat De Boer de gemeente en het RIVM passeerde. Hij had hen niet geïnformeerd over zijn onderzoek.

Gisteren heeft de burgemeester persoonlijk contact gezocht met wetenschapper De Boer. De kou is nu volgens hem uit de lucht. ,,De Boer begreep de irritatie en is zeer bereid met het RIVM te praten’’, aldus Van der Velden die veel waarde hecht aan de bevindingen van de toxicoloog.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Ilse van Driel

Juiste betekenis

,,Het is niet aan ons om wetenschappelijke onderzoeken te beoordelen’’, schrijft de burgemeester aan Dijksma. ,,Daarom willen we u vragen om in het belang van onze inwoners zo snel mogelijk een brede basis te vormen door externe onderzoekers en diverse onderzoeken bij elkaar te brengen. Zij kunnen dan met elkaar de juiste betekenis bepalen’’, schrijft hij aan Dijksma.

In de brief stelt Van der Velden dat de gezondheid van de inwoners en hun leefomgeving absoluut de eerste prioriteit heeft in de stad. ,,Daarbij hoort duidelijkheid en een helder handelingsperspectief. Daar worden wij als lokale overheid op aangesproken door onze inwoners.’’

Hij pleit voor een fundamentele discussie in Den Haag over stoffenbeleid. ,,Daar zit een enorme urgentie op.’’ 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht