Volledig scherm
Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff. © Erik van 't Woud

Burgemeester Kolff zoekt toenadering coffeeshops

Burgemeester Wouter Kolff ziet niets in een keurmerk voor coffeeshops in Dor­drecht. Hij wil problemen voorkomen door vaker in gesprek te gaan met alle coffeeshophouders.

Hij schrijft aan de gemeenteraad van Dordrecht dat hij één tot twee keer per jaar met de coffeeshophouders om de tafel wil. Ook de exploitanten van de coffeeshops hebben daar oren naar.

Quote

Het past Dordrecht om af te wachten hoe het elders verloopt dan dat we onze vinger opsteken

,,Daarmee kan ik de vinger aan de pols houden en kunnen we eventuele zorgen over ontwikkelingen met betrekking tot de leefbaarheid in een vroegtijdig stadium met elkaar delen en afspraken maken over te treffen maatregelen’’, aldus Kolff in de brief. Voorheen werd enkel gesproken als het beleid veranderde of als er stront aan de knikker was.

Kolff schrijft ook dat hij geen voorstander is van een keurmerk voor de Dordtse coffeeshops, naar Haarlems voorbeeld. In de gemeenteraad is daar eerder over gesproken. Haarlemse shops met een keurmerk die in de fout gaan worden minder zwaar gestraft dan de zaken zonder. Kolff schrijft dat het Dordtse systeem met een exploitatievergunning en een gedoogschikking wat hem betreft al fungeert als een soort keurmerk. ,,Om daarvoor in aanmerking te komen moeten coffeeshophouder en leidinggevenden door de Bibob-toets komen en een cursus deskundigheidsbevordering hebben afgerond. Net als in Haarlem’’ In de Bibob-toets wordt bekeken of iemand een criminele achtergrond heeft.

Overlast

Hij benadrukt in het schrijven verder dat geen van de coffeeshophouders plannen heeft om te verhuizen naar een plek buiten het centrum. Oud-burgemeester Arno Brok deed op verzoek van de gemeenteraad onderzoek daarnaar. Op die manier zou de overlast in het centrum moeten verminderen. Eerder was er nog sprake van dat ’t Geeltje aan de Sint Jorisweg zou willen verkassen.

Overigens meldt Dordrecht zich niet aan voor een proef met legale wietteelt, die het nieuwe kabinet wil doen. De PvdA heeft dat voorgesteld, maar kreeg daarvoor in de gemeenteraad geen meerderheid achter zich. Ook Kolff is geen voorstander. ,,Het past Dordrecht om af te wachten hoe het elders verloopt dan dat we onze vinger opsteken.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht