Volledig scherm
De loempiakraam staat al dertig jaar op de brug. Smooth zit er - met terrasje - pal naast. © Rinie Boon

Buurman wil actie: Loempiakraam Visbrug stinkt

De eigenaar van lunchroom Smooth op de Voorstraat in Dordrecht wil dat er wat gebeurt met de loempiakraam van buurman Xuan Tran. Volgens Erik Korevaar stinkt die. Hij benadrukt dat hij niets heeft tegen de populaire Vietnamees. ,,Hij is een heel aardige vent en hoeft niet weg. Maar er moet wel iets gebeuren’’, zegt hij.

Onlangs stuurden drie belangenbehartigers van Tran een brief naar de gemeenteraad. Daarin vragen ze namens de Vietnamese ondernemer om zekerheid. Door de discussie over de vernieuwing van de Visbrug was lange tijd onzeker of Tran er met zijn verouderde kraam kon blijven. Kort geleden trok het college de vernieuwingsplannen in.

,,Nu nagenoeg iedereen hem heeft verzekerd dat hij mag blijven, wil Tran dat bekrachtigd zien door een uitspraak van de gemeenteraad’’, stellen Wim Vink, Esther de Beun en Jan van der Geer in de brief, die deze of volgende maand wordt besproken in de commissie fysieke leefomgeving.

Onzekerheid

Quote

Nu bijna iedereen hem heeft verzekerd dat hij mag blijven, wil Tran dat bekrach­tigd zien

Belangenbehartigers in brief

Ze vragen om herstel van zijn oude contract, waarbij eventuele verhuiskosten worden vergoed. Tran kreeg twee jaar geleden een nieuw contract voorgeschoteld, maar weigert dat te tekenen. Verder wordt verzocht om ‘de kosten aan de kraam die voortvloeien uit de gemeenteplannen worden opgenomen in de begroting voor de Visbrug’. ,,Hij wil eindelijk weten waar hij aan toe is. De jarenlange onzekerheid vreet aan zijn gezondheid door alle stress’’, schrijft het trio. Eerder werden 14.000 handtekeningen opgehaald.

In de brief wijzen de drie ook naar de buren van lunchroom Smooth, die in april openging. Daarin wordt geschetst dat Erik Korevaar, wiens dochter Tessa de zaak bestiert, zou hebben aangestuurd op een verhuizing van Tran. ,,Waarschijnlijk om het pad te effenen voor de aanleg van een groter terras voor Smooth’’, stellen ze.

Nieuwkomer

,,We wisten niet van de plannen voor de brug. De avond voor de vergadering kwamen commissieleden langs’’, vertelt Korevaar, die naar eigen zeggen met wat alternatieven voor Tran op de proppen kwam. ,,Ik vond het niet elegant om daar zomaar over te beginnen in de vergadering, dus wilde ik vooraf met Tran praten, maar hij was er die avond niet.’’ Korevaar zegt niet aan te dringen op vertrek. ,,Wij gaan niet over Tran en het vestigingsbeleid. Dat zou arrogant zijn als nieuwkomer.’’

Wel vindt Korevaar dat er iets moet gebeuren. ,,We hebben weinig last van Tran, maar de kraam stinkt. Hoewel hij er niets aan kan doen, zit het bescheiden terras van Smooth wel vol met mensen die zijn loempia’s eten.’’ Ook het fietsenrek is Korevaar een doorn in het oog. ,,Alles is nu stil, er moet wel wat gebeuren.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht