Volledig scherm
Chantalle Zijderveld tijdens het trainingskamp in Amerika. © Jan-dirk Verhey000

Chantalle Zijderveld pakt 'haar' record terug na cancelen van WK Zwemmen

Een jaar trainde ze bikkelhard voor het WK in Mexico, maar de aardbeving daar gooide roet in het eten voor Chantalle Zijderveld (17).

Minimaal twintig trainingsuren per week in het water en krachthonk. Trainingskampen in Portugal en Amerika. Geen ontspannen vakantie op een warm strand. Alles stond voor Chantalle Zijderveld (17) uit Zwijndrecht in het teken van het WK Zwemmen voor paralympiërs in Mexico City, dat van 30 september tot 6 oktober zou plaatsvinden. Zou, want de zware aardbeving in het Midden-Amerikaanse land van 19 september gooide roet in het eten voor Chantalle en de honderden andere zwemmers van over de hele wereld.

Teleurstelling

,,Woensdagochtend vroeg, de dag na de aardbeving, kregen we te horen dat het niet doorging. Het hotel en zwembad waren beschadigd. Het was er niet veilig. We waren toen al 1,5 week op trainingskamp in het Amerikaanse Flagstaff. Wat een teleurstelling! Iedereen had tijd nodig om het op zijn eigen manier te verwerken. Even geen geintjes. Het waren een paar rare dagen. Uiteraard was er wel begrip voor de beslissing."

Volledig scherm
© Jan-dirk Verhey000
Quote

Iedereen had tijd nodig om het op zijn eigen manier te verwerken.

Chantalle Zijderveld

De teleurstelling duurt niet lang. Afgelopen zondag werkte een deel van de WK-landen een toernooi af in Eindhoven. ,,Alle credits voor de KNZB dat ze dit zo snel voor elkaar kregen", vindt Zijderveld. Dat de honderden uren training niet voor niets waren bewijst de jonge Zwijndrechtse, die is geboren zonder vingers aan haar rechterhand, in Brabant. Ze pakt er op de 100 meter schoolslag het wereldrecord terug dat ze op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 kwijtraakte. ,,1.13,77. Bijna twee seconden eraf. Daar heb ik mezelf echt mee verbaasd." Chantalle veroverde het wereldrecord op de 100 meter schoolslag in april 2016 voor het eerst.

Het afgelaste WK wordt nu vanaf 27 november gezwommen. Dat wordt een gedevalueerd kampioenschap; net als Nederland hebben veel landen aangegeven niet op het startblok te verschijnen in Mexico City.

Chantalle, die als topsporter haar eindexamen atheneum aan het Rotterdamse Thorbecke in twee jaar mag afleggen ('dat geeft veel minder stress'), viert momenteel vakantie. ,,Volgende week ga ik lekker naar Kaapverdië."

Volledig scherm
Tijdens een training in Flagstaff. © Jan-dirk Verhey000

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht