Volledig scherm
© Google Streetview

Chemours Dordrecht loosde vele jaren gif

DordrechtChemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft jarenlang illegaal de giftige stof PFOA in de lucht uitgestoten. Dat stellen de provincie Zuid- Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Quote

Fabriek had geen vergunning uitstoot van PFOA in de lucht

De provincie en de Omgevingsdienst doen aangifte tegen de fabriek. Uit onderzoek blijkt dat het zou gaan om een illegale uitstoot van 500 kilo PFOA per jaar in de periode van 1985 tot 2001.

Het Amerikaanse chemiebedrijf gebruikte sinds de jaren '60 tot 2012 de schadelijke stof PFOA (perfluoroctaanzuur) in Dordrecht bij de productie van teflon. Chemours heeft de teflonfabriek van DuPont overgenomen. Wetenschappers brengen PFOA in verband met nier- en zaadbalkanker, verhoogd cholesterol en hartziekten.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt volgens de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid dat het bedrijf de afvalstoffen in de lucht uitstootte. Dit terwijl de fabriek enkel een vergunning had voor lozing in het water. Emissie naar de lucht was nooit aangevraagd en dus ook niet vergund. ,,Uit ons onderzoek blijkt ook dat er een derde bron was waaruit de stoffen vrijkwamen," zegt woordvoerster van de provincie Nathalie Harder. ,,Wij waren maar van twee bronnen op de hoogte. We zijn dan ook genoodzaakt aangifte te doen tegen het bedrijf."

Er heerst al enige tijd onrust om het chemische bedrijf. Zo werd eerder bekend dat het terrein van drinkwaterbedrijf Evides, dat eveneens aan de Baanhoekweg in Dordrecht ligt, is verontreinigd met PFOA. Dit zou geen gevolgen hebben voor de gezondheid.

Politici in Dordrecht reageren geschokt. Dat de aantijgingen zo ernstig zijn, hadden zij niet verwacht. PvdA-statenlid Willem Minderhout zegt wel blij verrast te zijn met het nieuws dat er nu actie wordt ondernomen.

Chemours kon gisteravond nog niet reageren op de aangifte. ,,We gaan eerst juridisch advies inwinnen," stelt Ger-Jan van den Elsen namens het bedrijf.


Lees vandaag in AD/De Dordtenaar: Aangifte tegen chemie- concern schokt politiek


In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht