Volledig scherm
De zitting gaat onder meer over GenX in het kraanwater. © anp

Chemours, provincie en Oasen vandaag in de rechtbank over GenX in drinkwater

LiveDrinkwaterbedrijf Oasen, Chemours en de provincie Zuid-Holland staan vandaag in de rechtbank in Den Haag tegenover elkaar vanwege aanscherping van de vergunning van de Dordtse fabriek Chemours voor GenX. Het gaat onder meer om GenX in het kraanwater van Oasen.

De provincie Zuid-Holland liet vorig jaar lozingen en emissie van GenX aan banden leggen omdat nog teveel onduidelijk is over de effecten voor de volksgezondheid en voor het milieu. De Dordtse fabriek verzet zich tegen veranderingen in de vergunning. Volgens haar is er een rekenfout gemaakt.

Drinkwaterbedrijf Oasen verzet zich tijdens de zitting tegen de lozing van de chemische stof, omdat die in haar kraanwater zit. ,,Het drinkwater zal altijd veilig blijven'', belooft Oasen. Het bedrijf wil dat Chemours betaalt voor de extra zuivering die nodig is. ,,De vervuiler dient te betalen en niet de consument'', aldus haar woordvoerder.

Zorgen

Branchevereniging Vewin (van de Nederlandse drinkwaterbedrijven) deelt de zorgen van Oasen. Onder meer in Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht, Gouda, Rotterdam en Spijkenisse is GenX aangetroffen in het kraanwater. Er zijn volgens Oasen en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) nog geen risico's voor de volksgezondheid, maar zorgen over de toekomst zijn er bij het RIVM wel. Ook Oasen deelt die zorgen.

Verslaggever Ingrid de Groot is vandaag aanwezig op de zitting en doet live verslag van de zitting. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht