Het complex van DuPont en Chemours in Dordrecht.
Volledig scherm
Het complex van DuPont en Chemours in Dordrecht. © Peter Koster

Chemours strijdt tegen strengere milieuvergunning

Chemours stapt naar de rechter om te voorkomen dat de provincie Zuid-Holland strengere milieu-eisen oplegt. Het chemiebedrijf uit Dordrecht moet met name de uitstoot van pfas veel sneller terugdringen.

Het gaat dan om de uitstoot van andere fluorstoffen dan GenX. Chemours heeft aangekondigd dat het die in 2030 met 99 procent teruggebracht heeft. Volgens de provincie zijn er echter technieken beschikbaar waarmee dat al in 2025 haalbaar is. Bovendien wil de provincie voor alle stoffen die mogelijk zeer zorgwekkend zijn dezelfde strenge normen aanhouden als voor stoffen waarvan vastgesteld is dat ze zeer zorgwekkend zijn.

‘Niet eerlijk’

Chemours vindt dat niet eerlijk, vooral omdat de technieken die de provincie vereist alleen in laboratoriumsituaties getest zouden zijn. Of ze ook op de schaal van een productieproces werkt, is onduidelijk.

Daarbij merkt het bedrijf op dat in ieder geval een deel van de technieken onder hoge temperaturen en hoge druk werkt, waardoor processen snel uit de hand kunnen lopen met alle risico’s van dien. Daarnaast vindt het bedrijf dat strenge normen pas opgelegd mogen worden als vaststaat dat stoffen erg gevaarlijk zijn.

Rijk der fabelen

De provincie Zuid-Holland verwijst dat verweer naar het rijk van de fabels. Volgens haar zijn de vereiste technieken heel gangbaar. Chemours zou alleen maar hoeven uit te rekenen in welke vorm ze precies toegepast moeten worden.

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zijn juist blij met de strengere regels. Daarbij wijzen ze er op dat Chemours eerder zelf een nieuwe vergunning aanvroeg. Die is nog altijd niet: ,,Mede omdat Chemours niet transparant wenst te zijn over enkele stoffen.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht