Volledig scherm
Chemours, het vroegere Dupont, is één van de vervuilers © Ilse van Driel

Chemours: uitstoot GenX flink verlaagd

Het chemische bedrijf Chemours in Dordrecht is er in geslaagd de uitstoot van C8 en GenX fors terug te dringen. Het GenX-bestanddeel FRD903 wordt door een koolstoffilter, een soort Norit, geleid.

Het bedrijf voldeed al aan de vergunningseis dat het maximaal 2035 kilo GenX mag uitstoten. Het koolstof blijkt 85 procent van de beide stoffen tegen te houden. Milieu- en veiligheidsmanager Marc Reijmers zegt dat de verwachtingen van de proef overtroffen zijn. Chemours vraagt de provincie toestemming om de proef te verlengen. Het hoopt de techniek nog efficiënter te kunnen laten werken.

Onlangs maakte de provincie bekend dat ze het bedrijf wil dwingen minder uit te stoten. Bij die gelegenheid liet het bedrijf al weten goede hoop te hebben met de koolfilters aan de nieuwe norm te kunnen voldoen. Die nieuwe norm moet echter nog vastgesteld worden.

Microscopisch

Bij de uitstoot gaat het vooral om GenX, de opvolger van het kankerverwekkende C8 die mogelijk zelf ook schadelijk is voor de gezondheid. C8 wordt al sinds 2012 niet meer geproduceerd. Volgens Chemours komen er nog altijd ‘historische, microscopische resten’ vrij. Het bedrijf onderzoekt nog waar die vandaan komen en hoe die uitstoot voorkomen kan worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht