Clim houdt zijn ambacht in leven

Eigen kweekDordtenaar Clim Schots (59) oefent een uitstervend ambacht uit: houtsnijden. Honderden uren boetseert, snijdt en gutst hij om hout tot kunst te verheffen.

Clim Schots met de schipper uit een kastanjeboom.
Volledig scherm
Clim Schots met de schipper uit een kastanjeboom. © Milan Rinck

De geur van hout is buiten atelier Art-beid, onderaan de Noordendijk, al te ruiken. De werkplaats van Clim Schots staat bomvol planken, voltooide en onvoltooide houtsculpturen. Hoofden van historische figuren, fraaie ornamenten en niemand minder dan de Dordtse vakman zelf, gesneden uit een oude paal.

,,Dat was een meerpaal uit de Voorstraathaven. Van een keiharde houtsoort, azobé, je slaat de stukken uit je gutsen'', zegt hij kijkend naar zichzelf. De paal tikte hij vorig jaar op de kop, toen deze uit de haven werd gehaald. Hij heeft er een bijzonder project van gemaakt. ,,Het is een soort grafzerk. Al ben ik nog lang niet van plan om dood te gaan, hoor.'' De achterkant van de paal wil hij nog uithollen, zodat daar zijn urn in kan staan.

Het beeld is nog niet af, al heeft Clim er al honderden uren werk in zitten. Naast het houten exemplaar staat precies hetzelfde beeld van de vakman, maar dan van gips. Want wie denkt dat houtsnijden op het blote oog gebeurt, heeft het goed mis. Er is een voorbeeld nodig om precies te kunnen uitmeten waar er gehakt en geschaafd moet worden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht