Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

COA: Dordrecht moet twee keer zoveel vluchtelingen huisvesten

De gemeente Dordrecht heeft vorig jaar veel te weinig voormalig vluchtelingen aan een woning geholpen. Vijftig statushouders vonden een huis in de stad. Dat hadden er eigenlijk meer dan honderd moeten zijn.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel voormalig vluchtelingen een gemeente moet opnemen. Het gaat om mensen die in Nederland mogen blijven. Bij het bepalen van dat aantal, wordt ook gekeken hoeveel statushouders er al in de gemeente wonen. 

Zo had Zwijndrecht afgelopen zes maanden de taakstelling om één vluchteling op te nemen. Daar werd aan voldaan. Ook andere gemeenten in de regio, zoals Papendrecht, Sliedrecht en Alblasserdam, konden niet aan de taakstelling van de overheid voldoen. Dordrecht moet als grotere gemeente meer vluchtelingen huisvesten dan andere plaatsen in de buurt. 

Bekijk op het kaartje hieronder hoeveel voormalig asielzoekers jouw gemeente afgelopen zes maanden heeft opgenomen en hoeveel er volgens de Rijksoverheid hadden moeten worden gehuisvest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht