Volledig scherm
Het stadion van FC Dordrecht. © Milan Rinck

Coalitie zet streep door garantstelling voor sportpark Krommedijk

Een garantstelling voor sportpark Krommedijk en daarmee FC Dordrecht lijkt definitief van de baan. De coalitiepartijen lieten gisteravond tijdens een vergadering op het Stadskantoor weten niet van standpunt te veranderen. Tot ergernis van de oppositie.

,,Een gemeentelijke garantstelling is het laatste waar de VVD aan denkt”, zei Rolin den Heijer namens zijn partij. ,,In principe is ons uitgangspunt er iets van te maken. Maar wat betreft de variant met maatschappelijke financiering zijn wij gewoon heel erg benieuwd naar de nut en noodzaak van dit plan.’’ Hij wilde zich niet uitlaten over het al dan niet verder laten uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek.

Robbert de Boer van Beter Voor Dordt schaarde zich deels achter zijn coalitiegenoot. Wat zijn partij betreft komt er geen garantstelling vanuit de gemeente voor de ontwikkeling van een nieuw stadion voor FC Dordrecht. ,,Maar ik zie graag de mogelijkheden voor maatschappelijk financieren voor de breedtesport wel verder uitgewerkt.”

Links laten liggen

Dit tot verbazing van GroenLinks. ,,Wat wilt u nu dan verder onderzoeken? Wilt u de BVO maar links laten liggen, en dan later nog eens kijken wat er met het stadion moet gebeuren? Nadat de club jaren een worst is voorgehouden, is het niet meer dan fatsoenlijk om nu met ze mee te denken. Het is tijd voor duidelijkheid.”

Joost Veldman (CU/SGP) benadrukte dat wat zijn partij betreft de BVO zelfstandig opereert, zonder steun van de gemeente. ,,Het is aan het bestuur van de voetbalclub om met plannen te komen die haalbaar zijn. Die zijn er kennelijk niet. Het is links en rechts binnenstebuiten gekeerd, maar blijkbaar is nu dus de conclusie dat het gewoon niet kan.’’

Sportwethouder Marco Stam reageerde dat het besluit wat er nu ligt hem persoonlijk pijn doet. ,,Maar het college is niet bereid om vanuit die pijn een wijziging door te voeren. Ik ben onderdeel van het college. Ik ga uit van de opdrachten die ik krijg van de gemeenteraad.” 

Contragarantie

Meerdere oppositiepartijen stelden voor met een oplossing te komen waarin FC Dordrecht zelf zorgt voor een contragarantie. Dan zou er wel een garantstelling voor het complete sportpark Krommedijk kunnen komen vanuit de gemeente, maar neemt de club zelf de verantwoordelijkheid voor een garantstelling voor een nieuw stadion. ,,Het gaat breder dan het stadion. Wij vinden dat alle clubs op het sportpark moeten instemmen met het verhaal”, aldus Cor van Verk (PvdA).

,,Er kan gewoon een goed sportpark komen en daar moet de gemeente garant voor staan’’, sloot Irene Koene (GewoonDordt) zich aan. ,,Een contragarantie is ‘bij wijze van’ in een middag afgetikt. Dan houden we de breedtesport goed, en de BVO in Dordrecht.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen