Volledig scherm
© ANP

Competities amateurvoetbal worden niet meer hervat

Met het oog op de door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de KNVB besloten dat de competities in het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat.

Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.

Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekertoernooien niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Sneu

De maatregel is, voor wat het in deze tijd waard is, sneu voor regioclubs als Altena (Nieuwendijk), GDC (Eethen) en Unitas zondag (Gorinchem) die op een kampioenschap af leken te stevenen. Het Ambachtse ASWH en het Dordtse Oranje Wit, twee voorbeelden van clubs in acuut degradatiegevaar, spelen ook in de eerstvolgende competitie in respectievelijk de tweede divisie en de eerste klasse.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: ,,Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen.’’

Quote

Voetbal is voor ons belangrijk, maar gezondheid staat daar altijd ver boven

,,Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven. Voetbal is voor ons belangrijk, maar gezondheid staat daar altijd ver boven.’'

Kosten

De voetbalbond zal er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht