Coronadrukte in Dordts ziekenhuis loopt de spuigaten uit, spoedeisende hulp tijdelijk gesloten
UPDATEHet was donderdag zo druk in het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis, dat de spoedeisende hulp urenlang werd gesloten voor nieuwe Covid-patiënten. ,,Vandaag hebben we meerdere operatiepatiënten op het laatste moment af moeten zeggen en dat vinden we heel spijtig en ongewenst.” Ook voor vrijdag is een aantal niet-spoed operaties uitgesteld.
De spoedeisende hulp ging na ongeveer 5,5 uur weer ‘open’. ,,Maar de druk blijft onverminderd hoog”, aldus Frank van den Elsen, woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz). Het ASz luidde eerder donderdagmiddag al de noodklok: ,,Een selectieve spoedeisende hulpstop kan nodig zijn. In zo’n geval sluiten we de spoedeisende hulp (SEH) tijdelijk voor patiënten met Covid-klachten, die stabiel zijn . Andere SEH’s moeten hen dan overnemen. Dus dit besluiten we niet lichtvaardig, want dan zadelen we andere collega's met hetzelfde probleem op.”
De toestroom van coronapatiënten is overal dusdanig groot dat het ook heel lastig is patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen. ,,Het is overal druk. Er zijn op dit moment twintig patiënten in de kliniek, vier mensen die mogelijk corona hebben. Er liggen daarnaast zes mensen op de Intensive Care en er zijn nog zeven coronapatiënten die op de spoedeisende hulp wachten op een bed.”
Het laat zich raden wat dit voor de persoon in kwestie betekent. Maar het kan echt niet anders
Volgens Van den Elsen zijn om die reden vandaag al vijf operaties op het allerlaatste moment afgezegd. ,,En dat vinden we heel spijtig en ongewenst, omdat het voor het eerst in lange tijd nodig was om op de dag zelf operaties nog uit te stellen. Het laat zich raden wat dit voor de persoon in kwestie betekent. Maar het kan echt niet anders.”
Ook voor vrijdag is een aantal niet-spoed operaties uitgesteld. Een van de redenen dat de spoedeisende hulp weer open kan, is omdat er inmiddels wat patiënten worden opgevangen in Breda en Zeeland.
Geen andere oplossing
Er is volgens de woordvoerder momenteel geen andere oplossing voor het ziekenhuis, dan reguliere zorg afschalen. ,,Maar dat willen we niet, natuurlijk. Daardoor lag de zorg eerder ook al zolang stil. Het devies is nu: maximaal patiënten spreiden voor zover dat kan, zo veel mogelijk mensen thuismonitoring en optimaal voorzorgsmaatregelen in acht nemen (inclusief vaccineren).”
Woensdag richtte het ASz ook al een speciale corona-afdeling in. Op het hoogte-, of dieptepunt, van de coronacrisis waren er vier van dat soort afdelingen, maar die werden op een gegeven moment weer afgeschaald. Ze waren niet meer nodig. Maar nu wordt er dus weer één in het leven geroepen.
Ook worden sommige patiënten, die thuis zuurstof toegediend zouden kunnen krijgen, weer op afstand thuis verpleegd. ,,Dit wordt gedaan door verpleegkundig specialisten. En gepensioneerde medisch specialisten die zich daar weer toe bereid hebben verklaard.”
Ziekteverzuim
Wat niet meehelpt met de drukte in het ziekenhuis, is dat er een relatief groot ziekteverzuim is. 6,5 procent in het ASz. ,,Dat is hoog, maar vergeleken met de 18 procent van november vorig jaar is het alleszins acceptabel en dat moeten we zo zien te houden”, aldus Van den Elsen eerder tegen AD.
Bovendien melden zich nu ook meer grieppatiënten in de ziekenhuizen.
Eerdere sluitingen SEH
Tijdens de eerdere coronagolven werd de spoedeisende hulp ook al diverse keren gesloten. ,,Dat varieerde steeds van 1 uur tot 24 uur. We heffen zo’n stop steeds weer op, zodra blijkt dat de SEH voldoende leegstroomt en de doorstroming naar en in de kliniek weer op gang komt.”
In oktober vorig jaar sloot het ASz de spoedeisende hulp voor 24 uur voor nieuwe coronapatiënten. ,,Elke schakel in het ziekenhuis was toen totaal overlopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
De vraag blijft, alleen is straks het aanbod weg met verdwijnen van het NOVA Tienercollege
Ooit doubleerde ik in de brugklas. Nee, niet omdat de lesstof te hoog gegrepen was, maar simpelweg omdat de overgang tussen de basisschool en de middelbare school, voor mij althans, in diverse opzichten te groot was. Kennelijk is dat vandaag de dag voor heel veel brugklassers nog altijd het geval. -
Persoonlijk afscheid nemen van twee Sliedrechtse wethouders: ‘Hebben zich met veel passie ingezet’
Sliedrechters kunnen maandag persoonlijk afscheid nemen van de Sliedrechtse oud-wethouders Piet Vat en Ed Goverde. ‘Twee betrokken bestuurders die zich de afgelopen jaren met veel enthousiasme en passie hebben ingezet.’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Albert Schweitzer ziekenhuis moet weer operaties uitstellen door coronadrukte
Het is weer zo druk met coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, dat een aantal operaties noodgedwongen is uitgesteld. ,,Er zijn geen bedden beschikbaar.” Er worden ook andere maatregelen genomen om de druk op de zorg te verlichten. -
Nieuwe brug bij kindcentrum De Twijn moet kinderen meer veiligheid bieden
Ouders die hun kinderen naar integraal kindcentrum De Twijn in Alblasserdam brengen en ophalen, zorgen voor drukte en onveilige verkeerssituaties in de Weversstraat en op de Parallelweg.
-
PREMIUM
Albert Schweitzer ziekenhuis zet zich schrap voor drukte: ‘Weer speciale corona-afdeling ingericht’
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat, vanwege de drukte met Covid 19-patiënten, weer een speciale corona-afdeling inrichten. Een aantal patiënten wordt om diezelfde reden weer thuis verpleegd. Ook in de verpleeghuizen loopt het aantal besmettingen op. ‘Het wordt weer een uitdaging.’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
In samenwerking met indebuurt Dordrecht