Volledig scherm
Screenshot van de site van ToBe. © ToBe.nl/

Cultureel centrum ToBe met 3,5 miljoen gered

Cultureel centrum ToBe is gered. Gemeentes in de regio leggen 1,8 miljoen euro op tafel om het ontslag te betalen van ongeveer twintig medewerkers. Nog eens 1,7 miljoen euro dokken zij om de exploitatietekorten af te dekken.

ToBe heeft afgelopen jaren zo veel geld verslonden dat het schrappen van banen nodig is om uit de rode cijfers te komen. Volgens directeur René Nekkers gaat het in zwaar weer vertoevende ToBe een zwaar jaar tegemoet en vallen er ,,onvermijdelijk'' gedwongen ontslagen, maar keert daarna de rust weer.

De banen verdwijnen zo veel mogelijk via natuurlijk verloop en via vrijwillige vertrekregelingen. 2016 zal een turbulent jaar worden. In 2017 moet het vaarwater een stuk rustiger zijn'', zegt Nekkers.

De afgelopen 6 jaar zag de culturele instelling de inkomsten gigantisch kelderen in Dordrecht (Energiehuis), Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Barendrecht, Papendrecht en de Hoeksche Waard. Die gingen van 3,1 miljoen euro in 2010 naar 1,8 miljoen euro in 2015. Ook slonken de gemeentelijke subsidies van 5 miljoen in 2010 naar 4,4 miljoen in 2015. Het tekort liep jaarlijks op tot meer dan een miljoen.

Crisis
Ondertussen liep het aantal cursisten razendsnel terug door de economische crisis. Tegelijkertijd kozen mensen ook voor andere vrijetijdsbestedingen. ,,Ze werden meer sportgericht. Voor een bedrijf is het al heel lastig als een omzet zo snel keldert. Maar het grootste probleem is dat we een B3 status hebben'', aldus Nekkers over de ambtelijke status die haar medewerkers door een stokoude rijksregeling hebben.

ToBe heeft dankzij die regeling nooit WW-premies hoeven betalen, maar is daardoor wettelijk wel verplicht het volle pond aan WW-uitkeringen neer te tellen als er ontslagen vallen. ,,Dat kleeft aan ons been.'' Het gaat komend jaar om 1,8 miljoen euro voor het schrappen van ongeveer twintig banen. De gemeentes lappen dit geld bij.

Steun
De meeste colleges van de negen betrokken gemeentes hebben aangegeven door te willen gaan met ToBe en steunen het herstelplan.

Veel keus is er niet. ,,Eigenlijk is dat nu een beetje het geluk van ToBe'', zegt Nekkers. Als de gemeentes de stekker uit het noodlijdende ToBe trekken, komt de betalingsverplichting voor de WW op het bord van die gemeentes, omdat zij garant staan voor ToBe. Het levert bij dat scenario een schadepost op van 6,3 miljoen euro aan WW-uitkeringen voor het verlies van 65 fulltime banen (129 medewerkers), aldus Nekkers.

Reageren? dd.brieven@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht