Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Daling aantal bijstandsuitkeringen Drechtsteden in eerste halfjaar

Het aantal bijstandsuitkeringen in de Drechtsteden is in het eerste half jaar van 2019 gedaald met 2,6 procent, tegenover 0,5 procent in vergelijkbare regio’s en gemeenten. Dit blijkt uit een brede benchmark onder 21 regio’s, waaronder alle grote steden.

In absolute aantallen gaat het om 166 minder huishoudens in de bijstand. Zo’n 6.300 huishoudens in de Drechtsteden zijn nu nog afhankelijk van een bijstandsuitkering.

In 2017 is de (landelijke) daling ingezet. ,,De mensen die nu in de bijstand zitten, hebben stevige ondersteuning nodig om aan het werk te gaan en hun leven weer op de rit te krijgen’’, zegt wethouder Peter Heijkoop (werk en inkomen, CDA). ,,We zetten volop in op specifieke groepen zoals kwetsbare jongeren, jonge moeders, 50-plussers, dak- en thuislozen en statushouders. Het zijn intensieve en kostbare trajecten. Mooi om te zien dat de aanpak werkt.’’

In de Drechtsteden zijn ruim 170 werkgevers die ruimte bieden aan mensen met beperkingen, in de breedste zin van het woord. Heijkoop: ,,Daar zijn we heel blij mee. Maar we hebben er nog veel meer nodig. Wij doen daarom een beroep op werkgevers in de Drechtsteden om ook een sociaal werkgever te worden en kwetsbare inwoners een kans te geven om aan de slag te gaan.’’

WW-periode

Het afgelopen jaar stroomden 900 huishoudens uit de bijstand, en 740 inwoners in. Om de instroom verder te beperken, besteden de Sociale Dienst Drechtsteden en UWV ‘veel aandacht’ aan groepen die een verhoogd risico lopen om in de bijstand terecht te komen, zoals inwoners die voor het einde van hun WW-periode staan, maar ook aan kwetsbare jongeren zonder uitkering.

Dit jaar is de Sociale Dienst Drechtsteden samen met Drechtwerk gestart met PERSPCT, een aanpak waarbij ex-gedetineerden en andere inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt arbeidsvaardigheden ontwikkelen die zij nodig hebben. Samen met werkgevers werken de kandidaten zo aan de voorbereidingen voor hun nieuwe baan. Op dit moment zijn dit banen in zorg, vervoer, logistiek en productie.

Na de zomer starten de gemeente Dordrecht en de Sociale Dienst Drechtsteden met gratis kinderopvang voor eenoudergezinnen die in de bijstand zitten. Hiermee hopen ze dat alleenstaande ouders succesvoller worden bij het vinden van een baan of tijd vinden zich te laten bij- of omscholen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
927 stemmen