Volledig scherm
Melissa Kramer en Saskia Hanewinckel starten in januari met de speciale lessen. © VICTOR VAN BREUKELEN

Dansen om bewegen in dagelijks leven gemakkelijker te maken

Dansend het leven door, ook al heb je parkinson, reuma of MS. Twee Dordtse vrouwen starten in januari met dansles voor die doelgroep.

Quote

Sommige mensen genieten alleen al van het samenzijn en de muziek. Even ertussen­uit zijn.

Melissa Kramer

Geen snelle choreografieën en flitsende dansoptredens, maar rustige passen die bewegen in het dagelijks leven wat makkelijker moeten maken. Creatief therapeut Saskia Hanewinckel (39) en danscoach Melissa Kramer (45) hopen dat hun eigen passie ook het leven van mensen met parkinson, reuma of MS kan verrijken. Begin komend jaar starten ze met speciale danslessen.

Hoewel Kramer jarenlange ervaring heeft in het geven van danslessen, is voor deze doelgroep een andere aanpak nodig. ,,Het begint veel rustiger dan de 'normale' danslessen. De deelnemers beginnen op een stoel, met het wrijven van de handen om op te warmen'', vertelt de Dordtse terwijl ze de bewegingen voordoet.

Blokkeren

Beeldspraak is een soort toverwoord voor de twee. Bewegingen met namen als de 'mojito', de 'cappuccino', en de 'dobbelsteen' zijn de dansdocenten niet vreemd. Dat heeft een reden, vertelt Hanewinckel. ,,Mensen met parkinson blokkeren soms. Wanneer je bijvoorbeeld zegt: gebruik nu je linkerbeen, bevriezen ze. Beeldspraak kan dan helpen. En het ritme van de muziek speelt een belangrijke rol.''

De docenten zijn ervan overtuigd dat de lessen de deelnemers kunnen helpen bij het bewegen in het dagelijks leven. ,,En het koppie wordt gestimuleerd'', zegt Hanewinckel. De lessen hebben ook een sociaal aspect. ,,Sommige mensen genieten alleen al van het samenzijn en de muziek. Even ertussenuit zijn'', vult Kramer aan.

Dance for health

De Dordtse vrouwen gaan de lessen geven onder de vleugels van de stichting Dance for health, dat in 2012 werd opgericht door dansliefhebber Marc Vlemmix. Hij kreeg op 37-jarige leeftijd de diagnose parkinson, maar besloot dat hij zich daardoor niet liet stoppen. Samen met een andere danser ontwikkelde hij speciale danslessen voor mensen met parkinson, MS en reuma.

Enkele jaren geleden kwam Kramer in contact met het concept. Op dat moment gaf ze nog dansles voor ToBe en had ze geen tijd om het in Dordrecht te introduceren. Toch kon ze het niet loslaten. Tot haar werkgever failliet ging en de Dordtse de tijd had om na te denken over wat ze wilde. ,,Toen kon ik dit eindelijk oppakken.''

Hanewinckel en Kramer geven 8 januari een introductieles in de Oude School in Dubbeldam. Wanneer er genoeg aanmeldingen zijn, geven ze de lessen wekelijks.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht