Volledig scherm
PREMIUM
In het Huis te Kinderdijk zit een mooie steen die het verhaal van wieg, kind en kat verbeeldt. © Jaap Bouman

Dat wieg-verhaal is dus Dordts

Dordt Eigen-aardigIn Kinderdijk wordt gedacht aan een kunstwerk over het verhaal kind, wieg en kat. Maar dat verhaal speelde zich niet af in Kinderdijk, maar in Dordt. Of toch niet?

Om teleurstellingen te voorkomen is het misschien beter dat alleen Dordtenaren deze aflevering van Eigen-Aardig lezen. Zeker Kinderdijkers kunnen beter wat anders gaan doen.

Mooi, nu we als Dordtenaren onder elkaar zijn, kunnen we het even hebben over een initiatief om in Kinderdijk, bij de molens, een kunstwerk te plaatsen dat als onderwerp het verhaal van het kindje in de wieg heeft.

Elke zomer krijgt Kinderdijk een invasie van toeristen te verduren. Amerikanen, Japanners, Duitsers, Chinezen, Fransen, ze vergapen zich allemaal aan de molens in het Hollandse polderlandschap. En passant krijgen ze de legende van het aangespoelde wiegje te horen. In de wieg lag een kind, een meisje. Op de rand van het bedje zat een miauwende kat. Telkens als het wiegje dreigde te kapseizen sprong het beest naar de andere kant en hield op die manier het vaartuigje in evenwicht. Dat gebeurde allemaal tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421.

En dat gebeurde bij Kinderdijk, zeggen de Kinderdijkers. Hun dorp is naar die legende genoemd. Vandaar dat kunstwerk.

Het artikel gaat verder onder de foto.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht