Volledig scherm
De Dordtpas wordt in 2020 ingevoerd. © Gemeente Dordrecht

‘De Dordtpas is een kado waar mantelzorgers misschien helemaal niet op zitten te wachten’

De oppositie voelt er weinig voor om de mantelzorgwaardering voortaan uit te keren middels een tegoed op de Dordtpas. ,,Waarom zou je iemand een kado geven, waar diegene misschien wel niet op zit te wachten?’’

Wat Renate de Feo (SP) betreft wordt de mantelzorgwaardering weer teruggeschroefd naar 200 euro. ,,De waardering geeft de mantelzorgers eenmaal per jaar de gelegenheid iets voor zichzelf te kiezen’’, zo zei ze vanavond tijdens een commissievergadering.

Quote

We hebben helemaal geen goed beeld van hoe groot de behoefte aan respijt­zorg is

Chris van Benschop, GroenLinks

De zogeheten mantelzorgwaardering die Dordtse mantelzorgers krijgen is met ingang van 1 januari gehalveerd. Voorheen keerde de gemeente 200 euro per persoon uit, dat is dit jaar bijgesteld naar 100 euro. Vanaf volgend jaar krijgen mantelzorgers in Dordrecht gratis de Dordtpas toegestuurd, ter waarde van 40 euro. Op de pas wordt een tegoed van 60 euro bijgeschreven. Met de pas krijgen Dordtenaren korting op allerlei uitjes.

Het bijstellen van de waardering was nodig, omdat Dordrecht steeds meer mantelzorgers heeft. De gemeente voorzag dat de oplopende kosten voor de waardering in de toekomst ten koste zouden gaan van het budget om mantelzorgers te helpen bij bijvoorbeeld hulp in huis. Begin 2019 telde de stad 2500 officieel ingeschreven mantelzorgers.

,,Respijtzorg is maar voor een beperkte groep, dit mag niet zomaar de mantelzorgwaardering vervangen’’, droeg De Feo aan. Ook meent ze dat de gemeente mantelzorgers ernstig tekort doet met het tegoed op de Dordtpas.

‘Prachtig verhaal’

Ook Cor van Verk (PvdA) kan zich niet vinden in de nieuwe constructie. ,,Dat het geld dat bespaard wordt, naar respijtzorg zou gaan, dat is een prachtig verhaal. Maar vertel het maar eens aan de mantelzorgers.’’

Ook GroenLinks vraagt zich af waarom je de waardering zou vervangen voor respijtzorg: ,,We hebben helemaal geen goed beeld van hoe groot de behoefte aan respijtzorg is’’, droeg Chris van Benschop aan. Daarbij vroeg het raadslid zich af hoe het zuinig besteden van de budgetten, zich verhoud tot het besteden van geld aan het geven van een kado, waar iemand mogelijk niet op zit te wachten, verwijzend naar het budget dat op de Dordtpas wordt gezet.

Wethouder Peter Heijkoop verdedigde de keuze om de mantelzorgwaardering voortaan op de Dordtpas te zetten en meer geld uit te trekken voor respijtzorg. ,,Uit onderzoek blijkt dat ondersteuning belangrijker wordt gevonden dan waardering. Waardering hoeft niet altijd om de keiharde pegels te gaan. En mocht deze vorm van waardering een totale misfit blijken te zijn, dan moeten we daar over praten’’, zo zegde hij toe.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht