De klep van de Engelenburgerbrug is dinsdag opgevijzeld en uitgevaren voor een opknapbeurt in Rotterdam.
Volledig scherm
De klep van de Engelenburgerbrug is dinsdag opgevijzeld en uitgevaren voor een opknapbeurt in Rotterdam. © Rinie Boon

De Engelenburgerbrug heeft zich toch gewonnen gegeven

Het kostte even moeite, maar de klep van de Engelenburgerbrug heeft zich dan toch gewonnen gegeven. Nadat een eerste poging maandag mislukte, slaagden takelwerkers er dinsdagmiddag wel in de klep met contragewicht op te vijzelen en weg te takelen. 

Dat lukte maandag nog niet doordat een ponton van waaraf het vijzelwerk gedaan moest worden net te groot bleek om onder de brug te kunnen komen. Daar moest eerst ruimte voor gemaakt worden. Dinsdag lukte het wel, al ging het zo langzaam dat toeschouwers aanvankelijk veronderstelden dat het weer niet zou lukken. Daar was echter bewust voor gekozen, aldus gemeentelijk projectleider Peter de Vet: ,,We werken met grote gewichten. Als we het te snel laten gaan raakt de klep uit balans.’’

Het 80 ton zware brugdeel wordt door een gespecialiseerd bedrijf in Rotterdam gerestaureerd. Ondertussen worden ook de vaste delen van de monumentale brug opgeknapt.

Het karwei, bijna aan de voet van de Grote Kerk, trok zo veel bekijks dat medewerkers van handhaving besloten de noodbrug naast de oude brug te ontruimen. Niet alleen stonden kijkers veel dichter bij elkaar dan nodig is om verspreiding van corona tegen te gaan, ze blokkeerden ook de rijbaan. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht