Volledig scherm
Volkstuinencomplex De Vrije Tuinder. © Victor van Breukelen

De Vrije Tuinder mag een jaar langer blijven zitten

De Dordtse tuindersvereniging De Vrije Tuinder mag nog tot eind 2020 aan de Reeweg-Zuid blijven. Dat heeft de gemeente besloten. Het volkstuinencomplex zou eerder nog eind dit jaar al verhuisd moeten zijn naar de Domela Nieuwenhuisweg om plaats te maken voor nieuwbouw.

Het college van burgemeester en wethouders vindt de kosten van de verplichte verhuizing veel te hoog. Volgens de laatste berekening zou dat 488.000 tot 653.000 euro kosten: veel meer dan de 260.000 euro die de gemeente voor de verhuizing beschikbaar had gesteld. Wethouder Marco Stam is flink geschrokken van de berekening.

De Vrije Tuinder was eerder al verbijsterd over de verhuisplannen van de gemeente en protesteerde er fel tegen. Het bedrag dat de gemeente vrijmaakte voor de verhuizing was volgens voorzitter Gijs Zevenhoven veel te laag. Er zou nog minstens een ton bij moeten. ,,En een groot deel van dat bedrag is nodig om aan de wens van omwonenden op de nieuwe locatie te voldoen”, zei Zevenhoven eerder. Zo zou er een hek en een dichte heg om het nieuwe complex moeten komen.

De gemeente vond het bedrag juist veel te hoog voor één vereniging en besloot daarom te kijken of het niet een stuk goedkoper kon. 

Nieuwe berekening

Het college stelt de gemeenteraad nu voor om de gereserveerde 260.000 euro te gebruiken voor initiatieven van tuinders in het algemeen. ,,Dat zou eventueel kunnen leiden tot verhuizing van De Vrije Tuinder naar een heel andere locatie.”

Wethouder Stam is geschrokken van de uitkomst van de nieuwe berekening. ,,We hadden verwacht dat het juist goedkoper kon. Dit bedrag is zo hoog dat het de mening van het college nog versterkt: het is maatschappelijk niet verantwoord voor zo'n beperkt aantal leden (zo'n 70 leden, red.) zoveel kosten te maken.” Stam hoopt dat het de vereniging lukt om voor 31 december 2020 een nieuwe locatie te vinden. Hij zegt ze daar graag bij te willen helpen. 

Bomen

De vereniging is blij dat het complex nog een jaar gebruikt kan worden, laat voorzitter Zevenhoven weten. ,,Het kon ook bijna niet anders: als we eind dit jaar weg hadden gemoeten, hadden we een groot probleem gehad. Nu kunnen we in goed overleg - met alle partijen, waaronder de gemeente - kijken naar een oplossing.” Zo staan er bijzondere bomen op het terrein, die alleen met veel voorbereiding herplaatst kunnen worden.

Dinsdag wordt een algemene ledenvergadering belegd door De Vrije Tuinder. ,,Dan gaan we kijken welke stappen we gaan nemen. En we wachten de commissievergadering over dit onderwerp af.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen