Volledig scherm
Woon- en Zorgcentrum De Merwelanden © Google Streetview

Demente man (86) mag bedhekje houden na klacht van zijn vrouw

De 86-jarige dementerende Jaap van Hoek houdt zijn bedhekje. Het Dordtse Zorgcentrum De Merwelanden, dat het hekje tegen de zin van zijn familie wilde weghalen, is teruggefloten door de Regionale Klachtencommissie.

Jaaps echtgenote Neelie van Hoek is opgelucht. Ze diende een klacht in en werd in het gelijk gesteld. Jaap, ernstig verzwakt door zijn ziekte, houdt zijn hekje om te voorkomen dat hij uit bed valt. ,,Ik sprong gewoon een gat in de lucht toen ik de uitspraak hoorde’’, zegt zij. ,,Hoera!’’

De 76-jarige echtgenote van Jaap sloeg vorige maand in deze krant alarm omdat Jaap, als het aan zijn arts lag, eerst een paar keer uit bed moest vallen voordat hij zijn bedhekje zou terugkrijgen.

De man, die niet meer kan lopen, ligt op de gesloten afdeling van Zorgcentrum De Merwelanden. Hij kreeg daar vrijwel direct een bedhekje toen hij uit zijn bed viel. Zes maanden lang was dat geen enkel probleem.

Quote

Ik sprong gewoon een gat in de lucht toen ik het hoorde: ‘Hoera!’

Neelie van Hoek (76)

Tot het moment dat de man wilsonbekwaam werd en de arts het hekje opeens een vrijheidsbeperkende maatregel noemde. De arts achtte het hekje toen in strijd met de Wet Bopz (Wet Bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen). Hoewel Neelie zich met hand en tand verzette uit angst voor een buiteling uit bed, hield de arts stug vol: het hek moest weg.

De Regionale Klachtencommissie maakt nu gehakt van de motivatie van de arts. De commissie vernietigt de Bopz-beslissing tot het weghalen van het bedhek. ,,Het gebruikelijke omhoog zetten van de bedhekken is niet vanwege valrisico als gevolg van een geestesstoornis, maar als gevolg van een fysieke beperking’’, aldus de commissie. Daardoor heeft de Wet Bopz volgens de commissie niets met het hekje van doen. Volgens de commissie erkent De Merwelanden dat er een valrisico is aangezien zij als alternatief een valmatras wilde neerleggen.

Instemming

De commissie stelt dat het hek geplaatst is met instemming van Jaap van Hoek toen hij nog wilsbekwaam was. ,,Hij heeft daarna niet aangegeven dat hij hinder ondervond van het bedhekje.’’

De Merwelanden respecteert de uitspraak. ,,We hebben het beste met onze cliënten voor. Het bedhekje blijft gewoon omhoog.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen