Volledig scherm
Burgemeester Wouter Kolff heet de Sint welkom in 2017. © Victor van Breukelen

Demonstreren tijdens intocht Sinterklaas mag op één plek, dertig demonstranten naar Dordrecht

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft de gemeente Dordrecht laten weten zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas te komen protesteren bij de intocht van Sinterklaas tegen Zwarte Piet. Burgemeester Wouter Kolff heeft daarvoor de hoek van de Lange Geldersekade en het Grotekerksplein aangewezen.

Protesteren mag alleen daar. KOZP zegt met dertig mensen naar Dordrecht te komen voor de demonstratie. Kolff wil met de maatregel voorkomen dat feestvierende kinderen en hun ouders vermengd raken met demonstranten. Dat laat de gemeente donderdagochtend in een persbericht weten. Er hebben zich geen demonstranten gemeld die vóór Zwarte Piet zijn.

Bij het aanleggen van de stoomboot in de haven, bij de inhuldiging op het Scheffersplein en, met uitzondering van de aangewezen plek, de tussenliggende route zijn demonstranten niet welkom. ,,De gemeente eerbiedigt het grondrecht om te demonstreren, maar de intocht moet feestelijk en ordentelijk verlopen’’, aldus het persbericht. De demonstranten kunnen terecht in een afgezet vak om hun boodschap te laten horen.

In dat vak moeten zij zich houden aan een reeks voorschriften. Zo mogen er geen beledigende of opruiende teksten worden geuit, gezichtbedekkende kleding worden gedragen en ook mogen geen stokken en-of buizen gebruikt worden. Die worden door de politie beschouwd als slagwapen. Ook mag geen alcohol gebruikt worden, net als versterkte geluidsapparatuur. De demonstranten mogen het vak niet uit tijdens de demonstratie.

Veiligheid

KOZP heeft de gemeente en politie de afgelopen weken opgeroepen extra veiligheidsmaatregelen te nemen om de veiligheid van de demonstranten te garanderen, aangezien er via sociale media allerlei bedreigingen zouden zijn geuit. Zo zou iemand gedreigd hebben hen de hersens in te slaan.

,,De maatregelen die ons zijn toegezegd zijn adequaat, al zijn we wel bang’’, zegt een woordvoerder van KOZP. ,,Ik was er vrijdag in Den Haag ook bij. Daar werden ramen ingegooid, auto’s vernield en probeerden voorstanders van Zwarte Piet met vuurwerk binnen te komen. Ik ben erg geschrokken wat daar gebeurd is, maar ben gerustgesteld door de afspraken die we nu met politie en gemeente hebben gemaakt.’’ Politie en gemeente willen geen toelichting geven op het veiligheidsplan van zaterdag.

Gemeenteraadslid Saskia Rutten-Alberts (PVV) windt zich op Twitter op over de komende demonstratie: ,,Als ze ook maar 1 voet buiten dat demonstratievak zetten.....’’

De Sinterklaas en zijn gevolg zullen om 12.00 uur aankomen in de haven. Om 13.15 worden zij verwacht op het Scheffersplein voor een groot feest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht