Volledig scherm
Bij de vechtpartij raakten twee personen gewond. © Fotopersburo Busink

Dertig maanden cel geëist voor steker bij Ayasofya moskee in Dordrecht

Voor het steken van twee personen en aanrijden van een andere persoon is vandaag dertig maanden cel geëist tegen B. Y. (21). De man mengde zich op 20 september in een massale matpartij op het terras van de Dordtse Ayasofya moskee, naar eigen zeggen om zijn vader te beschermen. De officier van justitie oordeelde echter dat het gevecht door hem juist uit de hand liep.

Aanleiding van het gevecht blijkt een vete tussen twee naaiateliers. De man die vandaag terecht stond is de zoon van de eigenaar van één van die bedrijven. Tijdens de zitting in de rechtbank van Dordrecht werden camerabeelden getoond waarop het hele voorval te zien was. Naast de verdachte werden die bewuste avond nog drie anderen aangehouden.

Mes

De camerabeelden laten vanuit meerdere standpunten een reeks geweldincidenten zien, waar in totaal zo’n zestien mensen bij betrokken zijn. Er wordt met stokken geslagen en tuinstoelen worden over en weer naar elkaar gegooid. Wanneer verdachte B. Y. een mes uit zijn broekzak trekt, loopt de situatie uit de hand. Te zien is hoe hij zwaaiende bewegingen maakt, waarmee hij twee omstanders raakt. Volgens hemzelf had hij niet de intentie verwondingen aan te brengen, maar handelde hij puur uit bescherming van zijn vader.

De eerste persoon, die hij tweemaal stak, hield er wonden aan zijn buik en been aan over. De tweede persoon eindigde met een snee in zijn onderarm. ,,Dat letsel valt mee, maar het had heel anders kunnen aflopen’’, sprak de officier de 21-jarige man toe.

Quote

Dat anderen die avond ook geweld gebruikten doet aan de ernst van de zaak niets af

Officier van justitie

Auto

Op één van de beelden is te zien hoe de verdachte na de steekpartij naar zijn auto snelt en vervolgens het terras van de moskee oprijdt, op een groep mensen in. De meesten weten op tijd weg te springen, maar één persoon raakt hierbij gewond.

De officier noemt het kwalijk dat de man zich heeft laten meeslepen in een zakelijk conflict tussen zijn vader en zijn rivaal. ,,Daarvoor moet hij de gevangenis in. Dat anderen die avond ook geweld gebruikten doet aan de ernst van de zaak niets af.’’

Van de 30 maanden cel die zij eiste, hoeft hij er wat haar betreft bij goed gedrag maar 24 uit te zitten. Zijn rijbewijs is hij als het aan haar ligt voor een jaar kwijt. Uitspraak over dertien dagen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht