Volledig scherm
Dordtenaar van het jaar 2017-winnaar Robert Vreugdenhil viert de winst met zijn vrouw Heather Vreugdenhil. © Frank de Roo

Deze Dordtenaren wonnen eerder de titel Dordtenaar van het jaar

DORDTENAAR VAN HET JAARWelke Dordtenaar leverde in 2018 een bijzondere prestatie? Wie heeft zich het meest ingezet voor de stad? Draagt u maar voor! Uw suggestie mag naar dd.redactie@ad.nl. Vier Dordtenaren sleepten de prijs al in de wacht.

Volledig scherm
Marco Boogers won de verkiezing Dordtenaar van het Jaar 2014. © Milan Rinck

Eerste winnaar: Marco Boogers (2014)

In zijn tijd als technisch directeur van FC Dordrecht werd Marco Boogers met een overgrote meerderheid verkozen tot de eerste Dordtenaar van het jaar. Die onderscheiding volgde in het jaar na de promotie van de, toen nog, Jupiler League naar de Eredivisie. En dat met de op één na laagste begroting uit het betaalde voetbal. Boogers versloeg zanger Nielson, die tweede werd tijdens de eerste verkiezing, nipt: beiden hadden flink campagne gevoerd. ,,Ik ben er hartstikke trots op. Ik ben een Dordtenaar in hart en nieren. Ben trots op mijn cluppie, mijn stad en mijn Dordtse accent’', bracht de man die ‘Dordt zijn alles vindt’ uit toen hij de prijs en bos bloemen in ontvangst nam. Volgens lezers was de promotie van FC Dordrecht destijds en de sympathie die de club opwekte in het land goud waard voor de promotie van de stad.

Volledig scherm
Lydia de Paus won de verkiezing in 2015. © Milan Rinck

Tweede winnaar: Lydia de Paus (2015)

Dordtenaar van het jaar 2016 werd Lydia de Paus. Door het overlijden van haar vriendin Yvonne kwam de Dordtse op het idee een matras te ontwikkelen voor in de doodskist. Dat initiatief werd zo gewaardeerd door het publiek dat ze ‘eigenaar’ werd van de prestigieuze titel. Ze won met een totaal van 589 stemmen. De uitslag overrompelde haar destijds zo, dat ze in tranen uitbarstte. Ze droeg de prijs op aan haar overleden vriendin Yvonne. ,,Ik ben hier natuurlijk hartstikke trots op, maar het mooiste vind ik nog dat vanaf nu alle Dordtenaren die komen te overlijden, liggend op een zacht kussentje worden begraven of gecremeerd’', waren haar woorden toen ze de trofee kreeg.

Derde winnaar: Piet de Meer (2016)

Volledig scherm
Piet de Meer werd Dordtenaar van het jaar in 2016. © Milan Rinck

Na een jaar vol ingrijpende operaties en pijn kreeg ras-Dordtenaar en stadsverslaggeverPiet de Meer, een jaar voor zijn overlijden, de trofee in handen. ,,Toen ik eenmaal genomineerd was, dacht ik: dan ga ik er ook voor. Ik merkte al meteen dat er veel mensen waren die me steunden.’’

,,Niet vanwege de ziekte, maar om alles wat ik de afgelopen jaren voor de stad heb betekend. Ja, dat doet me zeker na de zware tijden wel ontzettend goed. Deze prijs zie ik als een bekroning van mijn werk in Dordrecht. Ik vind het een eer dat ik nummer 1 ben geworden’', was de reactie van De Meer direct na zijn overwinning. Bij hun motivering loofden de mensen die op de journalist stemden De Meer vooral om zijn enorme en oprechte betrokkenheid bij de stad.

Volledig scherm
Dordtenaar van het jaar 2017 Robert Vreugdenhil. de uitreiking in het cafe. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Wie volgt Robert Vreugdenhil op? (2017)

Robert Vreugdenhil van Stichting Reanimatie Drechtsteden ging er als laatste met de prijs vandoor. Al dertien jaar zet hij zich in voor meer aed’s in de regio en zorgt hij ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze iemand moeten reanimeren, om meer levens te kunnen redden. Een ‘hartveilig’ Dordrecht, dat is zijn streven. Vele Dordtenaren bleken zijn inzet te waarderen. Hij kreeg de meeste stemmen en won op 27 december van vorig jaar de trofee.

,,Genomineerd zijn vond ik al geweldig. Als ik de motivaties teruglees van iedereen die op mij stemde, sta ik er pas bij stil dat mensen het best bijzonder vinden wat ik doe. Soms vergeet je dat weleens, omdat je constant maar doorgaat. Dat stukje waardering is mooi. Dat kregen de andere genomineerden ongetwijfeld ook. We doen allemaal goede dingen voor de stad, voor elkaar.’' De verkiezing heeft hem naar eigen zeggen veel moois opgeleverd.. ,,Ik heb er zeker wat aan overgehouden. Allereerst meer bekendheid. De eerste maanden, zeker de eerste vijf tot zes weken. Elke dag werd ik er wel op aangesproken: ‘Hé, u bent toch de Dordtenaar van het jaar?’. Mooi om te zien hoeveel impact zo’n verkiezing dan heeft. Zeker ook op mijn werk heeft de prijs echt een sneeuwbaleffect gehad. Het heeft een mooie spin-off gekregen. We hebben het afgelopen jaar heel veel aed’s kunnen plaatsen, ook op openbare plekken in de stad. Je merkt daarnaast dat de lokale politiek er steeds meer het belang van inziet.’’

De volgende Dordtenaar van het jaar verdient al die aandacht ook, vindt Vreugdenhil. ,,Iemand die iets moois doet voor Dordrecht, mag gerust op deze manier in the picture worden gezet.’’

Kandidaten nomineren kan door te mailen: dd.redactie@ad.nl o.v.v. DVHJ. Vermeld waarom u vindt dat deze persoon de titel verdient.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht