Oud-burgemeester Dick Corporaal van Zwijndrecht en Leerdam
Volledig scherm
Oud-burgemeester Dick Corporaal van Zwijndrecht en Leerdam © Archieffoto Victor van Breukelen

Dick Corporaal, oud-burgemeester van Zwijndrecht en Leerdam, overleden

Dick Corporaal, oud-burgemeester van Zwijndrecht en Leerdam, is overleden. Dat meldt de gemeente Zwijndrecht. Hij zou zaterdag 83 jaar worden.

De in Zwartsluis opgegroeide Corporaal doorliep de Mulo in drie jaar en ging daarna op de boerderij van zijn vader werken. Naast zijn werk deed hij staatsexamen gymnasium. Hij werd actief in de ARP en belandde zo in de gemeenteraad van Moordrecht. Van 1979 tot 1991 was hij burgemeester van Leerdam, waarna hij tot zijn pensioen in 2001 eerste burger van Zwijndrecht was.

Minderheden

In Leerdam werd hij onder meer belast met minderhedenbeleid; onder zijn  leiding kreeg de Glasstad als eerste Nederlandse gemeente de Prijs voor Minderhedenbeleid. In Zwijndrecht gaf hij de aanzet tot de oprichting van de eerste niet-commerciële coffeeshop in Nederland, een succesvol initiatief dat later in Leerdam nagevolgd zou worden.

Na zijn pensioen verhuisde hij naar Nunspeet, maar hij zou in deze regio nog één keer van zich doen spreken. In 2007 velde hij als onderzoeker een snoeihard oordeel over de totaal verziekte bestuurscultuur in de gemeente Alblasserdam. Dat leidde tot het vertrek van burgemeester Ad van den Bergh en gemeentesecretaris Gerharda Tamminga.

Veilig Thuis

Het Zwijndrechtse oud-gemeenteraadslid Claudia Weemhoff roemt Corporaal vooral om zijn inzet bij de oprichting van het landelijke netwerk Veilig Thuis. De eerwraak-moord in 1999 op de Zwijndrechtse Kezban Vural, die al geruime tijd gestalkt werd, was voor hem reden om allerlei hulporganisaties, waaronder welzijnswerk en politie, om tafel te zetten. Hij eiste dat ze beter samen zouden werken.

Het Zwijndrechtse oud-gemeenteraadslid Wim van Pelt herinnert zich Corporaal met respect: ,,Iedereen kent zijn speeches, zijn humor, zijn uitbundigheid, zijn bindend vermogen.’’ De huidige burgemeester, Hein van der Loo: ,,Hij was zeer geliefd bij onze inwoners en ondernemers en  stond bekend als sociaal en goedlachs.’’ Van der Loo herinnert er aan dat Corporaal ook stevig voor zijn standpunt kon staan. Zo weigerde hij een asielzoekerscentrum te accepteren dat niet aan brandveiligheidseisen voldeed.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.

  1. ‘Zeer verontrustend: een 13-jarige jongen loopt met een mes rond en schroomt niet het te gebruiken’
    PREMIUM

    ‘Zeer verontrus­tend: een 13-jarige jongen loopt met een mes rond en schroomt niet het te gebruiken’

    Nog maar 13 jaar en bijna een moord op zijn geweten. Bijna, want hulpverleners duwen de slagader in het bovenbeen van het drie jaar oudere slachtoffer uit Alblasserdam dicht en redden daarmee zijn leven. Zeven keer steekt de scholier met een keukenmes in op zijn rivaal. ‘Poging tot doodslag’, stelt de rechtbank. Die legt de knaap een celstraf op van tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Als de straf er op zit moet de jongen in behandeling.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht