Volledig scherm
De Sliedrechtse fractie SGP-ChristenUnie had vraagtekens bij een onderzoek uit 2016 dat uitwijst dat kanker in het gebied rondom het Dordtse chemiebedrijf Chemours niet vaker voorkomt dan elders. © Cees van der Wal

Dienst ziet geen aanleiding voor nieuw onderzoek naar kanker in gebied rondom Chemours

De Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland-Zuid (DG&J) ziet geen aanleiding voor nieuw onderzoek naar het aantal kankergevallen in Sliedrecht. Met als reden dat er geen nieuwe informatie bekend zou zijn. Dit meldt de  Sliedrechtse fractie SGP-Christenunie, die hierover vragen stelde.

De Sliedrechtse fractie SGP-ChristenUnie had vraagtekens bij een onderzoek uit 2016 dat uitwijst dat kanker in het gebied rondom het Dordtse chemiebedrijf Chemours niet vaker voorkomt dan elders.  Volgens de Sliedrechtse fractie ‘leeft het gevoel dat wel sprake is van relatief meer gevallen van kanker in Sliedrecht’. En daarom voelden de partijen zich genoodzaakt vragen te stellen.  

De Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland-Zuid antwoordt nu op de vragen dat ze geen aanleiding ziet voor nieuw onderzoek. ,,Onze fractie vindt het belangrijk dat inwoners op een goede en eerlijke manier geïnformeerd worden. Daarom zijn wij blij met de duidelijke antwoorden van de DG&J en delen wij deze ook openbaar. Recente beweringen in de media dat in Sliedrecht wel sprake is van een verhoogd aantal kankergevallen, worden hiermee onderbouwd weersproken”, aldus de Sliedrechtse SGP-Christenunie.

Vragen

De Sliedrechtse fractie vroeg zich af of de ontwikkelingen over het aantal kankergevallen actief worden bijgehouden. Ook wilden de partijen weten of er nieuwe informatie bekend is die aanleiding zou geven tot onderzoek. 

In 2016 gaf de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid al aan haar onderzoek naar ‘kankerincidenten’ rond Chemours kritisch tegen het licht te houden. Het kankerincidentenonderzoek werd gedaan nadat onrust uitbrak over de uitstoot van C8 dat sinds de jaren 60 in de Dordtse fabriek DuPont is gebruikt bij de productie van tef-lon.

Nul

De partijen benadrukken in de informatiebrief nogmaals dat ze van mening zijn dat ,,de uitstoot van schadelijke stoffen als PFOA en GenX tot nul moet worden teruggebracht. Van zulke stoffen ontbreekt namelijk nog veel kennis over de eigenschappen en negatieve effecten op de gezondheid. Daarom wordt er nog steeds onderzoek naar gedaan. Juist daarom moet wat de fractie betreft niet geaarzeld worden: géén vergunning verlenen voor uitstoot van stoffen waarvan de effecten niet bekend zijn en krachtig optreden als blijkt dat bedrijven als Chemours/DuPont zich niet aan de afspraken houden.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

 1. Een parkeergarage onder de Spuiboulevard is een duur grapje, maar het onderzoeken waard
  PREMIUM
  COLUMN

  Een parkeerga­ra­ge onder de Spuiboule­vard is een duur grapje, maar het onderzoe­ken waard

  Veel reacties ontving ik naar aanleiding van mijn column van gisteren over de voorgenomen ‘totaalrenovatie’ van de Spuiboulevard. Daarin gaf ik aan dat ik het een gemiste kans van dit gemeentebestuur zou vinden als men ‘gedreven door bouwdrang’ al te drastisch zou overgaan tot het autovrij (of -luw) maken van de Spuiboulevard met de bedoeling hier huizen, appartementen én een nieuw Stadskantoor neer te zetten.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

 • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (88%)
 • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (12%)
474 stemmen