Volledig scherm
File op de A15. © AD/Richard van Hoek

Dik 20 miljoen schade door 'Gorcumse' files

Files op de A27 en A15 van en naar Gorinchem hebben in 2013 gezorgd voor een schadepost van dik 20 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ondernemers dringen aan op maatregelen.

Onderzoeksinstituut TNO voerde in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladerorganisatie EVO onderzoek uit naar de economische schade die files in 2013 hebben veroorzaakt. In de top 20 staan vier knelpunten in de regio Gorinchem.

De files op de A27 tussen Gorinchem en knooppunt Hooipolder bij Geertruidenberg veroorzaakten vorig jaar een schade van 7,4 miljoen euro. Daarmee staat het traject op de tweede plek. Met een schade van 5 miljoen staat het traject Papendrecht-Gorinchem (A15) op plek 9 in de lijst, gevolgd door het weggedeelte Everdingen-Gorinchem (A27) op 10, met ook 5 miljoen verlies. Gorinchem-Deil (A15) staat met een schadepost van 2,7 miljoen op plek 19.

Volledig scherm
Mireille Horden, voorzitter van de regionale afdeling van VNO-NCW. © AD

Tijdverlies
Volgens de onderzoekers staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files (9,6 miljoen).

De dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook leiden ze tot andere kosten zoals de inzet van extra voertuigen om goederen toch op tijd af te leveren en aanpassingen in de rit- en routeplanning. ,,In de tijd dat we de economie weer aan het opbouwen zijn, kunnen we dit natuurlijk niet gebruiken," zegt Mireille Horden, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Ze zegt 'niet verbaasd' te zijn door het enorme schadebedrag. ,,Ik denk zelfs dat het in werkelijkheid nog hoger ligt."

Haast
De regionale afdeling van VNO-NCW pleit al jaren voor aanpak van zowel de A27 als A15. ,,Er is meer haast geboden bij het vinden van een oplossing, want dit schaadt de regionale economie," zegt Ed Schobben, voorzitter van de Gorcumse IKG Ondernemersvereniging. ,,Nu het beter gaat na de crisis, wordt het alleen maar drukker. Dan is 2019 nog heel ver weg," zegt hij, verwijzend naar het jaar waarin de A27 wordt aangepakt. IKG vertegenwoordigt 150 bedrijven uit de Arkelstad.

In de toekomst komt er een tweede Merwedebrug en extra rijstroken om voor een betere doorstroom te zorgen op de belangrijke noord-zuidroute. Met extra rijstroken tussen Sliedrecht-Oost en Papendrecht moet eind 2017 de filedruk op de A15 flink afnemen. De regio legt die A15-plannen voor aan de Tweede Kamer. Files op de Nederlandse snelwegen kostten het bedrijfsleven in 2013 tussen de 613 en 797 miljoen euro.

Quote

Er is meer haast geboden bij het vinden van een oplossing, want dit schaadt de regionale economie.

Ed Schobben, ondernemersvereniging
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Een meldpunt voor gevaarlijke honden is:

  • Een goed initiatief dat zal helpen bijtincidenten te voorkomen (63%)
  • Onzin, het gaat niets uithalen (37%)
814 stemmen