Volledig scherm
© Maartje Brockbernd

Diksy (21): 'Ik vraag het universum vaak om hulp in het leven’

Van de straatFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze serveerster Diksy Struharova (21) tegen op het Bagijnhof.

,,Ik kom uit Slowakije en woon in Den Haag, sinds drie maanden. Ik doe schoonmaakwerk en werk in een strandtent. Waarom ik naar Nederland ben gekomen? Dat was niet mijn idee. Ik vroeg het universum: geef me een mooie kans om verandering in mijn leven te brengen. Het universum om hulp vragen in mijn leven, dat doe ik vaak. O jee, dit moet wel heel raar overkomen.

Ik geloof in de law of attraction. Als je iets wilt, dan komt het je tegemoet. In Slowakije was ik ook serveerster. Maar de omstandigheden daar waren zeer slecht. Ik had geen leuke collega's, moest vervelende kleding aan. Nu doe ik hetzelfde, maar dan veel fijner. Ik heb alles gekregen waar ik om vroeg.

Emoties

De mensen in mijn thuisland zijn anders dan de mensen hier. Net als de natuur en het eten. Hier is zoveel keuze als het gaat om vegetarisch eten. Ik eet vegetarisch ja. Waarom, vraag je? Heb je twee uur? De korte versie: ik hou van dieren, ik hou van de aarde en ik hou van mijn lichaam. Mijn lichaam is mijn tempel. Dode dieren in dat lichaam stoppen, is totaal niet logisch. De dieren die op ons bord belanden hebben een verdrietig leven gehad. Die emoties wil ik niet mixen met mijn emoties.

Quote

Ik wil mensen helpen, dieren helpen, de wereld helpen. Ik wil liefde en blijdschap versprei­den

Diksy Struharova

Nu ben ik hier in Nederland en ben ik blij, maar ik kan ook gelukkig zijn in India. Ik wil rondreizen. Plannen maak ik niet, just go with the flow. Wat ik later wil doen, weet ik niet exact. Ik wil mensen helpen, dieren helpen, de wereld helpen. Ik wil liefde en blijdschap verspreiden.

Biertjes

Vandaag ben ik een dagje in Dordrecht met een vriend. Hij is dj en draaide op een festival twee jaar geleden in Slowakije. Toen hebben we elkaar ontmoet. Nu ik in Nederland ben, wil ik het hele land zien. Hier gaan we een rondje lopen en wat biertjes drinken. Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Delft en Almere heb ik al gehad. Mijn skateboard gebruik ik om in die steden van A naar B te komen.

Ik heb mijn dreadlocks al meer dan vier jaar. Ik vind ze leuk, ze maken me anders en kleurrijk. Kleuren zijn heel belangrijk in het leven.''

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Volledig scherm
Maartje Brockbernd en Robin Nanninga. © Ilse van Driel

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht