Volledig scherm
Een woning en twee bedrijfspanden werden doorzocht door de politie. Hierbij zijn auto‘s en geld in beslag genomen. © Openbaar Ministerie

Directeur van Zwijndrechts fruitbedrijf aangehouden voor witwassen

Een 66-jarige man uit Zwijndrecht is aangehouden voor witwassen. De man is directeur van een fruitbedrijf.

In een onderzoek naar ‘onverklaarbaar bezit’ hebben rechercheurs van de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag deze directeur van een fruitoverslagbedrijf aangehouden. Zijn woning en twee bedrijfspanden zijn doorzocht waarbij auto’s en geld in beslag zijn genomen.

Drugssmokkel

In het onderzoek werken het Landelijk en Functioneel Parket samen. Het Functioneel Parket concentreert zich op de geldstromen rond het fruitoverslagbedrijf in Barendrecht. Dat bedrijf kwam in beeld bij het Landelijk Parket nadat er een paar keer zendingen cocaïne in fruit uit Zuid-Amerika waren onderschept.

De Zwijndrechter, wordt niet verdacht van drugssmokkel, maar er was wel voldoende aanleiding om de geldstromen rondom het bedrijf te onderzoeken. Inmiddels vermoeden politie en het Openbaar Ministerie dat via het bedrijf mogelijk rond de anderhalf miljoen euro is witgewassen.

Geld en auto’s in beslag

Bij de doorzoekingen zijn drie personenauto’s in beslag genomen. Daarnaast is er zo’n 170.000 euro cash gevonden. Dat geld werd door een zogenoemde geldhond gevonden. Het zat verstopt in een doos in het woonhuis van de man. In een derde pand, het bedrijf in Zwijndrecht, werkte een familielid van de verdachte.

Witwassen

Beide bedrijven worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Dat is ook waar de man uit Zwijndrecht van verdacht wordt.

De 51-jarige partner van de verdachte is eveneens aangehouden op verdenking van witwassen. Ze zijn donderdag na verhoor door de officier van justitie weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar de verdachte geldstromen en het onverklaarbaar bezit van de verdachten wordt voortgezet.

Volledig scherm
De auto‘s worden meegenomen. © Openbaar Ministerie

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht