Volledig scherm
Er wordt al tijden gesproken over de sloop van het stadskantoor. Het hele gebied moet een metamorfose krijgen. © Archieffoto Milan Rinck

'Dit is een ontzettend mooi gebied geweest'

Minder kantoor­panden, meer groen, minder parkeergarages en meer woningen. Ideeën voor de ver­nieuwing van de Spui­boulevard stromen binnen.

Quote

Er is groeiende leegstand en het is 's avonds geen plezierig gebied om doorheen te lopen. Overdag eigenlijk ook niet

Hans de Wind

,,Wat willen we nou eigenlijk met dit gebied? Het is een proces van 15, 20, 25 jaar voordat je kunt zeggen: ja, dit hadden we bedoeld." Stichting de Stad hield donderdagavond samen met Platform Duurzaam Dordrecht een bijeenkomst om tot ideeën voor de Spuiboulevard te komen. Gemeente, de Fietsersbond, ondernemers uit de stad en andere belangstellenden kwamen bijeen om mee te denken.

Kantoorpanden
Dat het gebied rondom het stadskantoor een oppepper nodig heeft en er wat moet gebeuren met alle leegstaande kantoorpanden; daar was iedereen het over eens. Hans de Wind, projectleider van de gemeente, liet weten dat het aantal vierkante meters aan kantoorpanden fors teruggedrongen moet worden. Van maar liefst 170.000 naar 100.000 vierkante meters.

,,Dit is een ontzettend mooi gebied geweest. Nu is er groeiende leegstand en het is 's avonds geen plezierig gebied om doorheen te lopen. Overdag eigenlijk ook niet", aldus De Wind.

De kantoorpanden zoals die er nu staan, zijn achterhaald vindt hij. ,,Er zijn ontzettend veel zzp'ers. Die willen een plek om mensen te ontmoeten. Een koffiebar. Ergens waar ze een paar maanden kunnen werken."

Daarnaast moeten er zo'n 350 tot 450 nieuwbouwwoningen komen. Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond sprak over het belang van lopen en fietsen. ,,Maak een park van de Spuiboulevard. Zorg voor mooie wandelroutes. Je ziet nu het water niet meer. Maak er een mooi gebied van waar lopen en fietsen het uitgangspunt is. Vroeger liepen mensen veel meer. Kinderen liepen naar school. Die bewegen nu te weinig. Daarnaast gaat de luchtkwaliteit vooruit als er minder auto's rijden."

Eerder kwam de Fietsersbond al met een plan om auto's te weren van de Spuiboulevard. Het plan kreeg weerstand, maar Steven Delva van Delva Landscape Architects legde uit waarom het helemaal niet zo'n gek idee is. ,,Wereldwijd is het een trend dat de auto steeds een stukje van zijn ruimte moet afstaan. Wil je de stad van de toekomst zijn of alleen maar parkeergarages bouwen en een deel van je vernieuwing opgeven? Je moet dan wel zorgen voor goede mobiliteit en bereikbaarheid."

De ideeën van alle partijen worden meegenomen. Wanneer er een besluit volgt is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht