Volledig scherm
Mohamed Boudouaou en cardioloog John Blok in het Albert Schweitzer ziekenhuis. © RV

‘Door een wonder naar Marokko’

De ernstig zieke Mohamed Boudouaou (58) uit Zwijndrecht wilde niets liever dan het graf van zijn moeder bezoeken in zijn geboorteland Marokko. Door de inspanning van velen werd die onmogelijke reis volbracht.

Een week na terugkeer uit zijn geboorteland Marokko zijn de volwassen kinderen van Mohammed Boudouaou (58) uit Zwijndrecht, behandelaar John Blok van het Albert Schweitzer ziekenhuis en de stichting Ambulancewens eeuwig dankbaar dat de reis goed is afgelopen. De kinderen zijn blij dat hun vader ook weer veilig terug is in Nederland.

,,Hij is dankbaar voor iedereen die hem met deze reis heeft geholpen. Dat hij naar Marokko kon, is een wonder. En dat hij terug kon komen, is óók een wonder.Het liefst wil hij nog een keer terug. Zijn geest wil nog veel, maar zijn lichaam helaas niet’’, zegt zijn dochter Samira.

Volledig scherm
Mohamed Boudouaou met Mohamed in hun midden. © RV

Hartfalen

Boudouaou lag in maart in het Albert Schweitzer ziekenhuis met ernstig hartfalen en een slechte prognose toen in hetzelfde ziekenhuis op een andere afdeling zijn moeder overleed. Niets liever wilde hij dan de plek bezoeken in Marokko waar zijn moeder kort daarna begraven werd. De familie kon de reis zelf bekostigen. Maar zijn slechte gezondheid liet de tocht echt niet toe.

De onwaarschijnlijke trip werd met behulp van cardiologisch behandelaar John Blok van het Albert Schweitzer ziekenhuis opeens toch haalbare kaart. Want de familie en Blok deden alles wat in hun macht lag om de hartewens van Boudouaou mogelijk te maken.

,,John Blok heeft in de aanloop naar de reis urenlang aan de telefoon gezeten om te overleggen hoe zuurstof aan boord van het vliegtuig van TUI fly meegenomen kon worden. De Stichting Ambulancewens werd erbij betrokken en gebrieft. Er werd in het Dordtse ziekenhuis een Engelstalig dossier gemaakt met de exacte situatie van de patiënt. Bloedtransfusies werden geregeld om meneer voor aanvang van de vlucht op het juiste hemoglobinegehalte te krijgen’’, somt woordvoerder Frank van de Elsen op.

Quote

Je gunt hem dit zo, onze vader is een heel lieve man.

Familie

Van den Elsen heeft diep respect voor zijn collega Blok: ,,Dit is nu echt een schoolvoorbeeld van wat je als ziekenhuis kunt bieden aan warme, menselijke zorg.’’

Aan boord van het vliegtuig had de Zwijndrechter een ic-verpleegkundige continu naast zich, met zuurstof binnen handbereik.

De man werd ook omringd door de goede zorgen van zijn zoons, een broer en zijn vrouw. ,,Met zijn allen vormden we een heel team: de familie, het ziekenhuis en de stichting Ambulancewens,’’ aldus de familie, bekend van supermarkt Nour in Zwijndrecht. De volwassen kinderen zijn blij dat de hartewens van hun vader is volbracht. Je gunt hem dit zo vreselijk, schetsen zij. ,,Hij is een heel lieve man. Zorgzaam. Echt een familieman.’’

Hoewel het vorige week door zijn fragiele gezondheid even onmogelijk leek om terug te vliegen naar Nederland, is Mohamed inmiddels heelhuids terug in Zwijndrecht.

Druk

Van de druk dat hij de laatste rustplaats van zijn moeder nooit zal kunnen zien is hij verlost. ,,Dat maakt hem gelukkig. Er is een last van zijn schouders af.’’

De prognose voor de toekomst is ongewis. Het hart faalt, zegt zijn familie. ,,Maar we hebben goede hoop. Wij geloven in wonderen van God.’’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is vanwege de bijzondere actie inmiddels aan alle kanten bedankt en bejubeld. Meer dan 1300 reacties zijn achtergelaten op de Facebookpagina van het ziekenhuis door mensen die de inzet van het ziekenhuis, TUI fly en de stichting Ambulancewens indrukwekkend en mooi vinden.

Beslissende factor

Het Dordtse ziekenhuis is blij dat hun patiënt in zijn moeilijke levensfase toch heeft genoten. Behandelaar Blok is zelf ook even op vakantie (naar Griekenland) en kan daardoor zelf niet reageren op de goede afloop.

,,Hij was de behandelaar van meneer en hij kreeg in korte tijd een hechte band met de familie’’, aldus Van den Elsen van het ziekenhuis. ,,Tussen hen samen ontstond het idee van ‘dit gaan we gewoon doen’. Het lukt waarschijnlijk niet altijd, maar wij hebben onder ons personeel een flink aantal mensen die zo’n kans gewoon niet voorbij laten gaan. John Blok is in dit geval echt de beslissende factor geweest, maar hij is er zelf heel bescheiden onder, zo van tsja, dit doe je toch gewoon als het kan?’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen