Volledig scherm
Op 11 mei wordt de eerste editie van het Open Dordts Kampioenschap gehouden. © Danny van der Sluijs

Dordrecht krijgt een eigen kampioenschap 30 Seconds

Fan van het bordspel 30 Seconds? Komende maand kun je de strijd aangaan met andere fanatiekelingen tijdens het eerste Open Dordts Kampioenschap. 

Restaurant Grandcafé Boekmans in Stadspolders is zaterdag 11 mei het strijdtoneel voor eerste Open Dordts Kampioenschap 30 Seconds. Dat spel gaat als volgt: een teamlid probeert binnen dertig seconden de woorden of namen die op een speelkaartje staan te omschrijven zonder vertalingen of rijmwoorden te gebruiken. Een ander teamlid moet binnen diezelfde tijd zoveel mogelijk juiste antwoorden geven. 

Tijdens het Dordts kampioenschap is ruimte voor in totaal 32 teams van twee tot vier personen. ,,Het is natuurlijk een kampioenschap, dus het gaat er serieus aan toe, maar het wordt ook gewoon een groot feest’’, vertelt Jeroen Soeteman, ook wel bekend als Jeroen Citroen. 

Fanatisme 

Soeteman is zelf ook liefhebber van 30 Seconds. ,,Ik heb het altijd in de auto liggen en met familie komt het spel steevast op tafel.’’ Toen hij vorig jaar hoorde dat in Tilburg een kampioenschap werd georganiseerd, besloot hij hetzelfde te doen in Spijkenisse. ,,Dat werd een succes. Het was zo gezellig.’’ Inmiddels zijn in twintig gemeenten kampioenschappen gepland of gehouden. 

Het kan er volgens Soeteman wel verhit aan toegaan tijdens de kampioenschappen. ,,In het begin is het vooral gezellig, maar naarmate de finale dichterbij komt, wordt het fanatisme enorm.’’ Om een beetje orde te houden, wordt daarom tijdens de laatste rondes gebruikgemaakt van scheidsrechters. 

Twee tips

Als fervent speler heeft Soeteman, die er soms van baalt dat hij zelf niet mee kan doen, ook nog wel een aantal tips voor de deelnemers. ,,De belangrijkste tip: blijf niet te lang hangen op hetzelfde woord. Ga door naar de volgende als je doorhebt dat je teamgenoot het antwoord niet weet.’’ Ook raadt hij mensen aan om niet direct te beginnen met ratelen. ,,Neem even twee seconden de tijd om de begrippen op je kaartje te bekijken en begin met de makkelijkste.’’

Deelnemers strijden niet alleen om de eer. De laatste acht teams krijgen een bokaal mee naar huis, de winnaar mag met het team een weekendje weg. Aanmelden voor het kampioenschap kan via de website van Soeteman. Deelname bedraagt 5 euro per persoon. Mensen die mee willen doen, hoeven niet per se uit Dordrecht te komen. ,,Maar we proberen het wel lokaal te houden.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (10%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (43%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (23%)
1586 stemmen