Volledig scherm
De Vogelbuurt krijgt er op de plek van de sportvelden een parkje bij. © Archieffoto Cees Schilthuizen

Dordt krijgt ruim een miljoen om zich voor te bereiden op warmer weer

De gemeente Dordrecht krijgt ruim een miljoen euro om in te spelen op de opwarming van de aarde. Nu de gemeente duizenden woningen in de bestaande stad wil bouwen, is dat volgens wethouder Marco Stam hard nodig.

Het geld, afkomstig uit een potje van het rijk voor klimaatadaptatie, wordt uitgegeven aan een bont scala aan plannen in de zogeheten Dordwijkzone. Die zone loopt vanaf de Wieldrechtse Zeedijk via het Overkamppark en het landgoed Dordwijk, waaraan ze haar naam dankt, door tot aan het Wantij. Ze wordt door de gemeente Dordrecht al sinds jaar en dag als een groene long van de stad beschouwd. Met de 1,2 miljoen euro die Den Haag de gemeente toestopt kan die functie aanzienlijk versterkt worden.

Daarvan moet onder meer de Vogelbuurt profiteren. Die buurt lijdt nu aan hittestress, zo stelt de gemeente. Dat is het fenomeen dat warmte zo lang in de stad blijft hangen, dat met name ouderen er ziek van worden en zelfs kunnen overlijden. De Vogelbuurt wordt getroffen doordat er veel steen te vinden is, maar slechts weinig groen.

Sportveld draaien

Om daar enig tegenwicht aan te bieden wordt de groenstrook aan de oostkant uitgebreid met een parkje. Daarvoor ontstaat ruimte door één van de velden op sportpark Reeweg een kwart slag te draaien. De sporters profiteren daar ook van: het wordt een klimaatbestendig kunstgrasveld, aldus de gemeente, dat veel intensiever gebruikt kan worden.

Het nieuwe parkje moet bereikt kunnen worden over een groen, schaduwrijk voetpad. In de Vogelbuurt zelf zoekt de gemeente ook ruimte om meer bomen te planten. Bovendien krijgen sociale huurwoningen groene gevels.

Sterrenburg en Dubbeldam krijgen op een heel andere manier profijt van de impuls van één miljoen. Daar is het probleem volgens de gemeente vooral dat het water in sloten en vijvers er onvoldoende doorstroomt. Zowel door de grotere warmte in de zomers als door steeds zwaardere hoosbuien kan de waterkwaliteit plotseling snel verslechteren.

Schoon water

Dankzij de nieuwe hevel bij de Oosthaven is het echter mogelijk dat effect flink terug terug te dringen. Die hevel stuurt nu al water betrekkelijk schoon water uit de Nieuwe Merwede naar de nieuwe Dordtse Biesbosch en naar het landbouwgebied, maar bij de bouw is er al rekening mee gehouden dat ze ook gebruikt kan worden om het water in het stedelijke gebied te verversen.

Om dat mogelijk te maken moet nog wel een duiker door de Zeedijk gelegd worden. De duiker in de Schenkeldijk wordt juist afgesloten, behalve als er bij slecht weer veel water vanuit Sterrenburg naar de Dordwijkzone en gemaal Staring (nabij de Kop van ‘t Land) gestuurd moet worden.

Tot slot hoopt de gemeente ook het Overkamppark en de omgeving daarvan aan te pakken. Dat is nu al het meest natuurlijke deel van het gebied, aldus de gemeente: ,,Het is de airco van de stad.’’ Ze zint op tal van maatregelen om de soortenrijkdom te vergroten.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen