Volledig scherm
Een fluitschip van de VOC. De Slot van Capelle zou er zo uitgezien moeten hebben. © Onbekend

Dordtenaar Simon stierf exact drie eeuwen geleden

Een bijzondere dag is het vandaag voor Giessenburger Peter van Waardenburg: drie eeuwen geleden kwam Dordtenaar Simon Naaktgeboren, een broer van één van zijn voorvaderen, om toen het VOC-schip Slot van Capelle verging.

,,Ik moest er aan denken toen ik maandag over de pasar malam in Dordrecht liep’’, vertelt Van Waardenburg. ,,Zonder de VOC zouden we die markten hier nooit gehad hebben. Maar die VOC gaf niet om haar schepen en haar bemanningen. Van de 2000 schepen zijn er toch zeker 700 vergaan.’’

Naaktgeboren liet in Dordrecht een vriendin en een dochtertje achter toen hij aanmonsterde bij de VOC. Hij vertrok naar Batavia, waar hij aan boord stapte van de Slot van Capelle, een zogeheten fluitschip met drie masten. Die zou naar Japan varen, maar heeft de bestemming niet gehaald. Het schip verdween in de golven van de straat van Formosa.

Predikant

Van Waardenburg stuitte op het verhaal toen hij de stamboom van zijn familie uit ging pluizen. Veel Dordtenaren verdienden hun brood aan boord van VOC-schepen, weet hij inmiddels. Er was zelfs een predikant, François Valentijn, die een 5000 pagina's dik geschiedenisboek over Oost-Indië schreef.

De stad Dordrecht maakte echter geen deel uit van het bestuur van de VOC. Van Waardenburg heeft geen idee waarom niet. ,,Ik denk dat ze de boot gewoon gemist hebben. Had Dordrecht meegedaan, dan was de stad veel welvarender geweest.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht