Volledig scherm
Het Lindershuis aan de Bagijnhof in Dordrecht. © AD/André Oerlemans

Dordts monument Lindershuis wordt compleet verbouwd tot luxe hotel

Eigenaar Kroonenberg Groep gaat het Lindershuis in het centrum van Dordrecht verbouwen tot een viersterrenhotel met circa negentig kamers.

Boven het naastgelegen bankgebouw, waar de winkels van O’moda en Adam in zitten, en boven de verpauperde monumenten in de Lange Breestraat komen tien nieuwe woningen. In een nieuw binnenhof tussen Lindershuis en bankgebouw komen terrassen en restaurants. Het hele vernieuwde complex gaat Lindershof heten.

Kroonenberg Groep investeert vele miljoenen in het plan en hoopt in de tweede helft van 2020 te beginnen met de bouw. ,,Wij geloven hierin. We zien dat Dordrecht het goed doet. Het is een stad met prachtige kansen. Ook voor het hotel denken we dat hier een goede markt is”, zegt hoofd projectontwikkeling Olaf Nieuwenhuis.

Volledig scherm
Artist impression van het nieuwe Lindershof © Kroonenberg Groep

Het Dordtse college van burgemeester en wethouders juicht de plannen toe. ,,Ik zie dit als de belangrijkste ontwikkeling van de binnenstad sinds het Statenplein. Nog belangrijker dan de invulling van het V&D-pand”, zegt wethouder Piet Sleeking. ,,Dit gaat een enorme impuls geven voor dit gebied. Bovendien levert het hotel veel nieuwe werkgelegenheid op.”

De eigenaar renoveerde het monumentale Lindershuis acht jaar geleden al. Hoewel modezaak The Sting zich er daarna vestigde, bleven veel ruimtes leeg staan. Met de nieuwe plannen wordt 1200 vierkante meter aan leegstaande winkelruimte in het hele complex getransformeerd tot hotel, woningen en horeca.

Volledig scherm
Artist impression van het terrassenplein van het Lindershof © Kroonenberg Groep

Op de begane grond en de eerste verdieping van het Lindershuis blijft kledingwinkel Costes zitten. Het hotel krijgt zijn ingang en publieke functies, zoals horeca en conferentiezalen, aan de Raamstraat, in het gebouw waar eerder Scapino gevestigd was. Op de tweede, derde en vierde etage van het Lindershuis komen de hotelkamers. De kamers op de bovenste etage beslaan twee verdiepingen en krijgen een vide in de schuine kap van het pand.

Uit marktonderzoek dat de gemeente heeft laten doen blijkt dat de Lindershof het nieuwe hotel aan het Vrieseplein niet in de weg zit. ,,Er is ruimte genoeg voor twee hotels”, aldus Sleeking.

Ook de welstandscommissie en monumentenzorg toonden zich positief over de plannen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen