Dordts schilderij uit clip Beyoncé gevonden

Het gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht, dat te zien is in een clip van Beyoncé, is opgedoken. Het schilderij hangt gewoon in een klein Dordts kerkje: de Trinitatiskapel.

Volledig scherm
Het bewuste schilderij van Wim Jansen. © Dordrechts Museum
Volledig scherm
De conservator merkte het schilderij (hier rechtsboven) direct op in de clip van Beyoncé. © Youtube

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum, die het Gezicht op Dordrecht begin mei in de clip ontdekte, had zelf eindeloos gezocht naar het schilderij.

De gouden tip kwam nadat iemand een foto doorstuurde van het schilderij, dat 'gewoon' in de Trinitatiskapel in Dordrecht hangt. Paarlberg zag meteen dat het om het juiste schilderij ging en was blij, maar tegelijkertijd werd het mysterie alleen maar groter: hoe is dit schilderij in de clip van wereldster Beyoncé terecht gekomen?

Chinese website
Het blijkt te gaan om een Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht van de vrij onbekende Dordtse schilder Wim Jansen (1923-1992). Het werk is op slechts één andere plek te vinden: een Chinese website met stockfoto's. Volgens de conservator is er voor de clip mogelijk gezocht op termen als 'kunst' en 'architecturale schilderijen' en kwamen de makers van de clip zo bij de bewuste foto uit.

Het Dordrechts Museum wil vanaf eind oktober een aparte zaal gaan wijden aan gezichten op Dordrecht en daarbij ook 'het schilderij van Beyoncé' een plekje geven.

Volledig scherm
Het stadsgezicht op Dordrecht © Wim Jansen

In samenwerking met indebuurt Dordrecht