Een partij mondkapjes.
Volledig scherm
Een partij mondkapjes. © ANP

Dordts stel wil miljoenen stelen van ziekenhuis met niet bestaande partij mondkapjes

Een man en vrouw uit Dordrecht hebben volgens de politie geprobeerd een slaatje te slaan uit de coronacrisis in het land. Het stel van 27 jaar oud trachtte een ziekenhuis miljoenen euro's te laten betalen voor een grote partij mondkapjes, terwijl er vermoedelijk nooit iets zou worden geleverd.

Het ziekenhuis in kwestie, waarvan de landelijke politie de naam niet heeft vrijgegeven, rook onraad en sloeg alarm. Tegelijk trok ook de Financial Intelligence Unit (FIU) aan de bel, nadat het volgens de politie ‘een ongebruikelijke financiële transactie had gekregen van een internationale bank’. 

Daarop startte de landelijke recherche een onderzoek. Vandaag werd huiszoeking gedaan in een woning in Dordrecht, waarbij de twee bewoners van 27 jaar oud werden gearresteerd. Het duo is overgebracht naar Amsterdam en daar in de cel gezet.

Rechercheurs hebben spullen in beslag genomen, waaronder digitale gegevens. Onderzoek moet uitwijzen of hier belastend materiaal op staat.

Geen stuiver overgemaakt

De politie zegt dat er op tijd is ingegrepen en geen stuiver is overgemaakt. Tegelijkertijd waarschuwt de politie om goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van bijvoorbeeld hulpmiddelen én om uitvoerig klantenonderzoek te verrichten. 

Quote

Ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtma­tig geld te kunnen verdienen

,,Cybercriminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen’’, klinkt het. Zo zijn afgelopen tijd al meerdere oplichters gesignaleerd die bij mensen binnen proberen te komen onder het mom van coronacontroles.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht