Volledig scherm
Ibrahim Alnajar koopt spullen op van goede doelen. © Victor van Breukelen

Dordts warenhuis voor kleine beurs kan open

Naar zijn geboorteland exporteren mag hij niet, verkopen in zijn stad Dordrecht mag wel. Ibrahim Alnajar (45) opent een handel in onder meer tweedehandskleding in een pand aan de Vrieseweg, dat lange tijd leeg stond.

In zijn Budget Warenhuis verkoopt hij ook speelgoed, tassen en textiel voor in huis, zoals gordijnen, vitrage en kleden. En over een tijdje wil hij eveneens servies en goedkope wasmachines en koelkasten aanbieden. ,,Alles voor mensen met een kleine beurs.''  

Ibrahim (45) is afkomstig uit Bethlehem, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever in Israël. Als klein kind van vier zag hij hoe de hulpgoederen uit het Westen werden uitgedeeld in het vluchtelingenkamp waar hij met zijn familie zat. Toen al vond hij het leuk om te helpen met het uitzoeken van de kleding en hij nam zich voor om later ook andere mensen te helpen. ,,En ik wilde trouwen met een blonde vrouw met blauwe ogen. Dat is niet helemaal gelukt, want ze heeft groene ogen'', knipoogt Ibrahim, die nu 15 jaar met zijn vrouw en vier kinderen in Dordrecht woont.  

Sorteren
Naast het warenhuis is Alnajar actief in de export van goederen. ,,Die spullen koop ik op van goede doelen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Alles wordt op kwaliteit gesorteerd in mijn bedrijf in Tilburg en van daaruit gaat het naar arme landen, zoals Egypte, Jordanië, Nigeria, Syrië, Irak, Oekraïne, Roemenië en Polen. Exporteren naar mijn eigen land, Palestina, mag helaas niet. Zo verkoop ik aan iedereen, behalve mijn eigen mensen.''

Quote

Alles voor mensen met een kleine beurs.

Ibrahim Alnajar (45)

De zaak aan de Vrieseweg is de eerste plek in Nederland waar hij verkoopt. Alnajar wil hierna in alle grote steden, zoals Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg vestigingen openen.

De ondernemer, die het pand van voormalig timmer- en aannemersbedrijf Heystek vorig voorjaar kocht, stortte zich eerst op de verbouwing van de bovenwoningen. ,,Die waren zo slecht, dat wil je niet weten. Het dak was lek en er was geen indeling. Er was denk ik dertig jaar niks meer aan gedaan. Daarom wilde niemand het kopen.'' Inmiddels zijn de drie bovenwoningen weer geschikt gemaakt voor bewoning en hebben ze allemaal een huurder.  

Beneden in de winkelruimte heeft Ibrahim eigenhandig de 650 vierkante meter vloer betegeld en de muren geverfd. De volgende stap zijn nieuwe etalageruiten, want door de glazen wandblokken kun je niet heen kijken. De winkel gaat deze maand open, maar de exacte datum is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht