Volledig scherm
Wethouder Heijkoop (links) hijst de vlag op het Dordtse stadhuis. © Fotopersburo Busink

Dordtse ambtenaren krijgen les over omgaan met transgenders

Ambtenaren van de gemeente Dordrecht krijgen les hoe ze transgenders het beste kunnen benaderen als die diensten afnemen.

Met de zogeheten E-learning, die gisteren werd gelanceerd op de wereldwijde Coming Out Dag, krijgen medewerkers van de gemeente te zien hoe ze het beste met zulke klanten kunnen omgaan. ‘Handelingsperspectief’ zoals de gemeente Dordrecht het zelf noemde.

De digitale les moet onder meer ongemakkelijke situaties voorkomen als een transgender afspraken maakt voor bijvoorbeeld een rijbewijs of andere zaken. ,,De training geeft praktische handvatten om ongemakkelijke situaties te voorkomen’’, verklaart een gemeentewoordvoerder.

Vooral medewerkers van de publieksafdeling kunnen te maken krijgen met zulke momenten. ,,Een tip is bijvoorbeeld dat je, als je twijfelt, het beste aan iemand kunt vragen hoe deze het liefst aangesproken wil worden. Onbekendheid kan leiden tot handelingsverlegenheid.’’

Verdrag

De les is oorspronkelijk bedacht door de gemeente Utrecht en gemaakt door het bedrijf Tranketeers, dat bestaat uit drie transgenders. De presentatie van de digitale leervorm volgde na de ondertekening van het Verdrag van Dordrecht. Daarbij beloofde wethouder Peter Heijkoop middels zijn handtekening dat zijn gemeente zorgt voor een transgendervriendelijk klimaat op het stadskantoor.

Uit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat transgenders bij zijn of haar bedrijf in 30 procent van de gevallen nog zijn of haar geaardheid geheim houdt. Verder zijn ze vaker werkloos, zitten ze vaker thuis en verdienen ze gemiddeld minder.

Vlaggen

Op verschillende gebouwen in de stad prijkten gisteren regenboogvlaggen vanwege de Coming Out Day. Met deze dag wordt stilgestaan bij het feit dat homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland openlijk voor hun seksuele voorkeur uit kunnen komen.

Wethouder Peter Heijkoop hees voor de gelegenheid speciaal op het stadhuis de regenboogvlag die symbool staat voor de zogeheten lhbt-gemeenschap. Onder meer op het station, het politiebureau aan de Overkampbijweg, bij scholen, op het Leerpark, het Otto Dickeplein en het Stadskantoor waren de vlaggen en banieren te zien. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (43%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (23%)
1661 stemmen