Volledig scherm
Een screenshot uit de film Soof 2 met Lies Visschedijk en Achmed Akkabi. © Filmdepot

Dordtse bioscooprel om hitfilm Soof 2

The Movies beschuldigt Kinepolis van 'vals spel' met de hitfilm 'Soof 2'. Kinepolis is onthutst: ,,Het is niet waar."

Quote

Er is in deze stad genoeg plek voor twee bioscopen naast elkaar

Peter de Baaij, Kinepolis

Directeur Peter de Baaij van de grootste Dordtse bioscoop Kinepolis schrikt van de publieke aanval en baalt van het bioscooprelletje dat opeens in de stad is uitgebroken. Filmhuis The Movies verklaart op de website dat de Nederlandse filmhit Soof 2 voor haar neus is weggekaapt omdat er tot haar afgrijzen afspraken zijn gemaakt tussen filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) en Kinepolis.

The Movies staat daardoor buitenspel en kan de succesfilm die elders volle zalen trekt niet draaien. ,,Veel mensen bellen ons hierover op. Helaas mogen we deze film niet draaien in The Movies'', verklaart The Movies op de site.

,,We hadden het graag gedaan. Maar een afspraak tussen de filmdistributeur en Kinepolis zit ons dwars. Wat ons betreft: unfair play, maar het is even niet anders'', aldus directeur Geert ter Steeg van The Movies.

'Onterecht'
Directeur De Baaij van Kinepolis heeft gisteren aan The Movies verzocht deze verklaring van internet weg te halen omdat The Movies haar boekje te buiten gaat en Kinepolis onterecht in een verkeerd daglicht zet. ,,Het is gewoon niet de waarheid. Wij hebben geen exclusieve afspraken met de distributeur over Soof 2. Ik begrijp niet hoe Geert en The Movies hierbij komen'', zegt De Baaij. Hij vindt de publieke beschuldiging op de site van The Movies pijnlijk.

Volledig scherm
© Filmdepot
Quote

Als mensen in Dordrecht Soof 2 willen zien, zijn ze bij ons hartstikke welkom

Hij snapt het ook niet: ,,Ik begrijp niet waarom The Movies haar frustraties op ons richt. Dat is hun keuze. Een weg die wij nooit zouden inslaan. Ik vind het jammer dat The Movies met deze actie deze richting opgaat. Er is in deze stad genoeg plek voor twee bioscopen naast elkaar. Wij vinden The Movies juist ook een leuke bioscoop. We zijn altijd eerlijk en open geweest.''

Volgens Filmdistributeur Dutch Filmworks slaat The Movies de plank volledig mis en heeft Kinepolis niets te maken met de keuze van DFW: ,,De film Soof 2 draait alleen in mainstream bioscopen'', verklaart de distributeur uit Utrecht. ,,Drie jaar geleden had Dordrecht geen bioscoop, maar alleen een filmhuis. Mensen in Dordrecht moesten voor mainstream films uitwijken naar Rotterdam. Het filmhuis heeft toen gemeend de film Soof wel op te nemen om de bezoekers niet naar Rotterdam te hoeven laten gaan. Met de komst van een nieuwe grote bioscoop is dat opgelost voor de Dordtenaar en kan men gewoon terecht bij Kinepolis. Voor steden als Hoorn, Alkmaar, Hilversum, waar ook nieuwe bioscopen staan die er ten tijde van Soof 1 ook niet stonden, is de situatie precies hetzelfde. Daar draait het filmhuis ook niet meer mee."

'Op één lijn'
Volgens DWF zitten de eigenaar van The Movies in Amsterdam en de filmsdistributeur juist op één lijn met Soof 2. ,,De film draait ook niet in The Movies Amsterdam of in de Filmhallen Amsterdam die van dezelfde programmeur/eigenaar zijn. Hij heeft zelf aangegeven de film niet geschikt te vinden voor zijn theaters. Dit is dus een beslissing tussen enerzijds de distributeur en anderzijds de programmeur'', aldus DFW.

De Baaij vindt het Dordtse relletje jammer, zegt hij. ,,Kinepolis heeft het altijd open en eerlijk gespeeld. Er is meer dan genoeg plek in deze stad voor twee bioscopen. We zijn juist bezig met zijn allen Dordt als uitgaanstad op de kaart te zetten voor de Drechtsteden. Precies wat Dordt zelf zo graag wil. The Movies en Kinepolis zijn concurrenten, maar moeten in Dordrecht samen door één deur blijven gaan, vindt hij. ,,No hard feelings naar The Movies'', zegt hij.

Welkom
De komische feelgoodfilm Soof 2 met Lies Visschedijk in de hoofdrol draait ondertussen steengoed bij Kinepolis. ,,Als mensen in Dordrecht Soof 2 willen zien, zijn ze bij ons hartstikke welkom.''

Ter Steeg van The Movies heeft verder geen behoefte om te reageren. Hij zegt dat hij zich gaat concentreren op waar The Movies goed in is: ,,Films tonen. Er zijn genoeg andere goede films over.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen