Volledig scherm
De Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat wordt verbouwd tot een woon- en werkcomplex. © Rinie Boon

Dordtse Bonifatiuskerk wordt een luxe woon- en werkcomplex

De monumentale Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat in Dordrecht verandert na een ingrijpende verbouwing in een luxe woon- en werkcomplex.

Dat blijkt uit de plannen die architect Bertil Dekker heeft gepresenteerd voor de Dordtse welstandscommissie. Daar kreeg de architect veel lof. ,,Dit plan respecteert de ziel van de oude kerk’’, stelt bouwhistoricus Ineke de Visser.

Dordrecht schreef vorig jaar een prijsvraag uit voor de verkoop van de Bonifatiuskerk, een rijksmonument uit 1823. Projectontwikkelaar Sjack de Blaay kwam met het beste plan en mocht de kerk overnemen. Het project is ondergebracht in Bonifatius Ontwikkeling BV, met De Blaay als ontwikkelaar en Alexander Schuring uit Middelharnis als financier en eigenaar.

Quote

Dit plan biedt een mooi antwoord op de vraag hoe we al die leegstaan­de kerken opnieuw moeten gaan gebruiken

Gerrit van Es

Binnenkort wordt het plan aan de buurt gepresenteerd, maar zij wilden eerst weten hoe gemeente en de welstandscommissie erover denken. Volgens die partijen zitten er nog diverse pijnpunten in het plan, maar zijn sommige veranderingen onvermijdelijk als je een oude kerk tot wooncomplex wil verbouwen. ,,Dit plan biedt een mooi antwoord op de vraag hoe we al die leegstaande kerken in Nederland opnieuw moeten gaan gebruiken’’, zegt architect Gerrit van Es van de commissie. 

Oude elementen

De kerk is volgens architect Dekker fors verbouwd toen poppodium Bibelot er in 1976 in kwam. Daarvoor werd overal isolatie aangebracht. Hij wil dat weer verwijderen en zoveel mogelijk oude elementen van de kerk zichtbaar maken, tot aan de glas-in-loodramen toe. Ook het middenschip, de kolommen en de gewelven van de kerk zijn opgenomen in het plan. Zo komt aan de kolommen een galerij van glas te hangen, waar de voordeuren van de maisonnettes op uitkomen.

In eerdere plannen zou de begane grond van de kerk nog als parkeergarage dienen. Dat idee heeft de ontwikkelaar tot grote vreugde van gemeente en welstandscommissie geschrapt. Nu wordt die open ruimte entree en ontmoetingsplek en komen er kantoren in glazen wanden omheen. In de zijbeuken worden aan weerskanten zes maisonnettes gebouwd.

Boven het gewelf, in de houten kap, komen drie appartementen. In de oude muziekschool op de hoek met de Schrijversstraat komen vijf appartementen met een automatische puzzelparkeergarage voor 35 auto’s. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht