Volledig scherm
Drukkerij Morks in de Loverstraat rond 1996. © Frank van der Leer

Dordtse drukkerijen zijn de nek omgedraaid

Met het faillissement van Holster en Morks zijn opnieuw twee drukkerijen met een rijke historie uit Dordrecht verdwenen. Medewerkers voelen zich afgedankt, leveranciers zwaar gedupeerd.

Een postbus, een website en een telefoonnummer. Dat is het enige dat in Dordrecht nog over is van drukkerij Morks uit 1860 en drukkerij Holster uit 1920. De eerste zat decennia lang in de smalle Loverstraat. De tweede werkte vanuit het statige pand aan de Wijnstraat, waar nu restaurant Huis Roodenburch zit. In 2005 kwamen beide bedrijven samen te zitten aan de Nijverheidsstraat. Daar had de drukkerij nog eigen drukpersen, al kwamen er steeds minder drukopdrachten binnen. Toen die persen medio vorig jaar werden verkocht en het bedrijf een verkoopkantoor aan de Pieter Zeemanweg betrok, was het lot eigenlijk al bezegeld.

Sterfhuisconstructie

De drukkerijen en de overgebleven medewerkers werden ondergebracht in twee nieuwe bv’s: Drechtsteden Drukwerk en Grafiservice Holster. Een sterfhuisconstructie, stellen medewerkers achteraf. ,,Ik heb nooit een nieuw arbeidscontract voor een van die bv’s getekend, maar ben wel gewoon aan het werk gegaan. Dat had ik achteraf gezien anders moeten aanpakken’’, vertelt een medewerker die er 29 jaar werkte.

Volledig scherm
Drukkerij Holster zat vroeger in het statige pand aan de Wijnstraat. © Beeldbank Regionaal Srchief Dordrecht

In mei dit jaar verkochten eigenaren Frank Admiraal en Alfred Huijser beide bv’s aan Aad van Lambaart. Die zag al snel dat de bedrijven verliesgevend waren. De omzet over 2016 bedroeg iets meer dan twee ton en het verlies was dit jaar al opgelopen tot 70.000 euro. Hij zag maar één oplossing: het personeel ontslaan en als eenmansbedrijf verder gaan.

,,Tijdens mijn eerste kennismakingsgesprek vertelde Van Lambaart dat de bv was opgeheven en dat ik vrijgesteld was van werk’’, vertelt de oud-werknemer. Net als andere medewerkers ging hij niet akkoord met zijn ontslag, waarop Van Lambaart in juli het faillissement aanvroeg. Daardoor kwamen ze zonder ontslagvergoeding op straat te staan. ,,Wij kregen als aanbieding een sigaar uit eigen doos: loon en vakantiegeld waar we gewoon recht op hadden. Hoe kun je iemand na 29 jaar zo afdanken?’’ vraagt hij zich af.

,,Wij moesten alle vier akkoord gaan met de aangeboden vergoeding, anders ging het voor niemand door. Pure chantage’’, stelt zijn collega, die ook al jaren bij de drukkerij werkte. Hij noemt Van Lambaart een katvanger voor de voormalige eigenaren. ,,De verkoop en het daaropvolgende faillissement zijn gewoon een truc om van het personeel af te komen’’, stelt hij.

Geen idee

Voormalig eigenaar Frank Admiraal ontkent dat. ,,Ik had geen idee dat de nieuwe eigenaar het personeel wilde ontslaan’’, zegt hij. Volgens hem was de drukkerij levensvatbaar bij verkoop, al heeft de branche het zwaar. Admiraal: ,,Zeven jaar geleden telde Dordrecht nog veertien drukkerijen die samen bijna driehonderd mensen in dienst hadden. Nu zijn er dat nog drie en werken er nog vijftien tot zeventien mensen in de grafische industrie. ’’

De ex-werknemers verwijten hem wanbeleid naar personeel en leveranciers toe. ,,Hiervoor zijn ze bestuurlijk aansprakelijk, want zo ga je niet met mensen om’’, zeggen ze.

Een gedupeerde leverancier is drukkerij Obreen in Hendrik-Ido-Ambacht, die de laatste jaren het meeste drukwerk deed en waar Dordts personeel gedetacheerd was. Het bedrijf heeft nog 25.000 à 30.000 euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan bij het failliete bedrijf. Geld waar het naar kan fluiten.

Quote

Wij kregen een sigaar uit eigen doos. Hoe kun je iemand na 29 jaar zo afdanken?

een oud-medewerker

Ondertussen heeft Aad van Lambaart begin augustus voor 100 euro de nieuwe bv Drechtsteden Grafimedia opgericht en voor 22.000 euro de handelsnamen Morks en Holster van de curator gekocht.

Klanten kregen daarop een mailing dat Morks en Holster zijn verhuisd, maar de drukkerij heeft alleen een postbus en telefoonnummer. Het drukwerk wordt merendeels uitbesteed aan het bedrijf van zijn zoon Rodney in Ridderkerk, geeft Van Lambaart toe.

,,Dit bedrijf was niet levensvatbaar. De omzet was te laag en de kosten te hoog’’, vertelt hij. ,,Ik heb het personeel een goede aanbieding gedaan voor een transitievergoeding met enkele maanden salaris, die ik deels uit eigen zak wilde betalen. Maar ze wilden niet tekenen en toen was ik gedwongen het faillissement aan te vragen.

,,Ik hoop het bedrijf weer winstgevend te maken en over enkele jaren weer mensen aan te kunnen nemen.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (85%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (15%)
1004 stemmen