Volledig scherm
Dora en haar hond Rex. © Privéfoto

Dordtse eist verdwenen herder Rex terug van Nederlandse staat

De Dordtse Dora Rodic stapt woensdag naar de rechter en eist haar herder Rex terug van de Nederlandse staat. De hond is vorig jaar in beslag genomen en vervreemd door justitie na een bijtincident.

Volgens de rechter moet de hond terug naar zijn baasje. Talloze tranen zijn er al vergoten omdat mechelse herder Rex in rook lijkt te zijn opgegaan. Justitie weet niet meer waar het beestje is.

,,Dora heeft niet eens afscheid van haar hond kunnen nemen. De hele familie is verdrietig. Ze zijn allemaal in tranen’’, aldus advocaat Diantha van Eijsden.

Boete

De destijds eenjarige Rex werd dit najaar in beslag genomen nadat hij losbrak en een fietser en twee kinderen beet. Dat gebeurde in de Palissander in de Dordtse wijk Stadspolders. ,,Mijn cliënt beseft dat dit nooit had mogen gebeuren.’’

De politie nam de hond mee. En Dora moest zich in februari verantwoorden bij de kantonrechter. Aangezien het letsel beperkt bleef, kwam dat haar op een boete te staan van 500 euro voorwaardelijk. Ook diende de hond volgens de rechter onder voorwaarden aan zijn baasje te worden teruggegeven. Deskundigen hadden geoordeeld dat de hond niet vals was, aldus Van Eijsden.

,,Maar we belden naar justitie en kregen een trieste mededeling: ‘Wij hebben de hond herplaatst en kunnen niet meer achterhalen waar hij is’.’’ Justitie stelt dat de eigenaar van de hond in oktober een brief heeft gekregen waarin werd aangekondigd dat zij de herder ging vervreemden van het baasje. ,,Maar mijn cliënt zegt dat ze die brief nooit heeft gekregen.’’

Emotionele band

Advocaat Van Eijsden vindt de gang van zaken onaanvaardbaar. Weliswaar heeft justitie het wettelijke recht de hond te vervreemden. Maar uit menselijk oogpunt was het beter te wachten op de uitspraak van de rechter, vindt zij. ,,Een hond wordt volgens de wet gezien als voorwerp, maar de emotionele band is vele malen groter. Dit is een levend wezen.’’

Dora Rodic eist dat justitie onderzoekt wat de verblijfplaats is van Rex. Volgens haar advocaat moet dat te achterhalen zijn. ,,Justitie moet gewoon gaan handelen’’, zegt zij.

Volledig scherm
Justitie weet niet meer waar Rex is. © Privéfoto

Justitie reageert inhoudelijk niet op de zaak: ,,De hond is vervreemd, zoals mevrouw ook weet’’, reageert Jeichien de Graaff van justitie. Het kort geding over hond Rex dient morgenochtend in Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht