Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lex van Lieshout ANP XTRA

Dordtse gemeenteraad slikt plan voor gratis pil niet

Een plan van het CDA om vrouwen met problemen aan de pil te krijgen, is gisteravond net gesneuveld in de Dordtse gemeenteraad. Zestien raadsleden stemden voor, achttien waren tegen. Het CDA wilde met de proef kinderleed voorkomen.

Veel fracties noemden de proef met onmachtige vrouwen gisteravond tijdens het debat in het stadhuis een sympathiek idee, maar ze worstelen met het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.

De PvdA verwierp bovendien de gedachte dat laagbegaafde vrouwen per definitie ongeschikt zijn kinderen op te voeden. ,,De mate en het risico op kinderleed is niet af te meten aan de mate van intelligentie of het ontbreken ervan’’, aldus Cor van Verk van die partij.

Onder andere Beter Voor Dordt vindt het onaanvaardbaar dat een heel beperkte groep gratis anticonceptie zou krijgen van de Dienst Gezondheid en Jeugd. ,,Terwijl anderen ook de pil niet kunnen betalen’’, aldus Loudy Nijhof (BVD).

Dilemma

Quote

Aan de ene kant wil je kinderleed voorkomen. Aan de andere kant is er het zelfbe­schik­kings­recht

Maarten Burggraaf

Maarten Burggraaf (VVD) noemde het plan ‘een liberaal dilemma’. Aan de ene kant wil je kinderleed voorkomen, spiegelde hij voor. ,,Aan de andere kant is er het zelfbeschikkingsrecht.’’

Ook de SP zat ermee in zijn maag, stelde Ronald Portier van de Socialistische Partij. ,,Ook wij zien het dilemma in individuele keuzevrijheid en het voorkomen van kinderleed.’’ De SP vindt bovendien dat gratis anticonceptie eigenlijk voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, aldus de SP.

Nelleke de Smoker van D66 vindt het een gemiste kans dat de proef niet doorgaat in de stad. ,,Vrijwillige voorlichting is het uitgangspunt en daarom steunde D66 deze proef van harte. Helaas wordt deze geen start gegund.’’

Tilburg

Christiaan Merkuur van het CDA bedacht dit plan voor Dordrecht. Het programma draait al langer in Tilburg en Rotterdam. In Tilburg begon de proef enige tijd geleden met ongeveer dertig vrouwen, vertelde hij aan de gemeenteraad. ,,Het gaat nu om 240 vrouwen.’’

Speciaal opgeleide verpleegkundigen begeleiden daar onmachtige vrouwen en sporen aan anticonceptie te gebruiken om zwangerschappen te voorkomen. CDA, ChristenUnie/SGP, D66, Donnie Greve, Alfred Meijer, de SP en Maarten Burggraaf (VVD) stemden voor. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht