Volledig scherm
Burgemeester Wouter Kolff (midden) ondertekent het convenant samen met de politie en horeca-ondernemers, waaronder Ad Janssen. © Albert Sok/AD

Dordtse horeca gaat notoire raddraaiers weren

Notoire overlastgevers kunnen het voortaan schudden in de Dordtse horeca. Ondernemers hebben met politie en de gemeente afspraken gemaakt om mensen die het op één plek te bont hebben gemaakt overal de toegang te weigeren.

De drie hebben daarvoor vanavond een convenant ondertekend. De bedoeling is dat gasten die over de schreef gaan in één van de bijna zestig deelnemende horecazaken, daarna óók niet meer welkom zijn bij de rest. Nu is het nog zo dat raddraaiers die ergens een toegangsverbod hebben gekregen doodleuk een volgend café kunnen binnenlopen.

Dat is straks verleden tijd, zegt Ferry de Klerk van danscafé Merz en één van de aanjagers van het project. Het gaat volgens hem om een groepje van tien tot vijftien die geregeld voor problemen zorgen. ,,Maar als ik ze dan mijn zaak uitzet stappen ze doodleuk een deur verder een ander café binnen.’’

Website

Quote

Deze mensen moeten we gezamen­lijk weren

Burgemeester Wouter Kolff

Er wordt een website gebouwd waar alle deelnemende horeca op kan inloggen. Ze kunnen daar zelf namen en rugnummers van amokmakers op zetten, maar ook zien wie bij hun collega’s voor problemen hebben gezorgd. Verder is in te zien wat er precies gebeurd en hoe lang iemand ergens niet welkom is. Dat toegangsverbod geldt vervolgens direct voor alle aangesloten horeca. Ook komen er foto’s op van die personen.

Deelnemende horeca betalen eenmalig een klein bedragje om deel te kunnen nemen, de gemeente neemt de kosten van die website voor haar rekening. ,,We willen de horeca in de stad gezellig en veilig houden’’, zegt voorzitter Ad Janssen van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij tekende de namens de bijna zestig horecamensen.

Sluiting

Toegangsverboden worden opgelegd als er bijvoorbeeld sprake is van seksuele intimidatie, geweld, drugshandel, belediging, wapenbezit et cetera. ,,Deze mensen moeten we gezamenlijk weren’’, vond ook mede-ondertekenaar burgemeester Wouter Kolff.

Zijn voorganger Arno Brok sloot de afgelopen jaren herhaaldelijk kroegen na incidenten met geweld en/of drugs. Dat kwam hem geregeld op forse kritiek staan. Kolff: ,,Tijdelijke sluiting is nooit het doel. Het doel is dat de horeca open en gezellig is, maar het is wel belangrijk dat ondernemers er alles aan doen om het zo veilig mogelijk te maken. Deze ondertekenaars hebben wat mij betreft daarom een streepje voor’’, zei hij gisteren tijdens de ondertekening in het Dordrechts Museum.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht