Volledig scherm
Grindr is een populaire app bij homoseksuelen. Kwaadwillende maken er soms ook gebruik van. © ANP

Dordtse jongeren veroordeeld na mishandelen homo's: homofobie niet bewezen

Voor het in de val lokken en mishandelen van enkele homoseksuelen in Dordrecht zijn alle dertien verdachten veroordeeld. Van homofoob geweld zijn ze allemaal vrijgesproken.

Quote

Terugstu­ren naar de cel zou meer kwaad dan goed doen

Terug naar de cel hoeven de verdachten ook niet, hoewel het Openbaar Ministerie daar soms wel om had gevraagd. In plaats daarvan werden er werkstraffen opgelegd tot maximaal 200 uur alsmede voorwaardelijke celstraffen of voorwaardelijke jeugddetentie van één tot drie maanden, met een proeftijd van twee jaar.

,,Terugsturen naar de cel zou meer kwaad dan goed doen’’, motiveerde de rechtbank het vonnis. ,,Het zal de recidive eerder verhogen dan verlagen.’’ Vier van de dertien verdachten hoorden de uitspraak aan, enkele ouders waren ook aanwezig.

Niet homofoob

Rechters vonden dat uit het onderzoek niet is gebleken dat de jongerengroep homofoob geweld heeft toegepast. De aanstichters zouden juist hebben gezocht naar kwetsbare groepen om die te beroven.

Dat er bij de mishandelingen termen als ‘kankerhomo’ en ‘flikker’ werden geroepen vonden de rechters evenmin bewijs voor een vermeende anti-homo-actie. ,,Hoe laakbaar die woorden ook zijn, het is meer illustratief voor het dagelijks taalgebruik van de verdachten’’, stelt de rechtbank.

‘Pedofielen’

Volgens alle verdachten was het doel om pedofielen aan te pakken. De eerste actie bij de Smitsweg werd opgezet door twee minderjarige jongens uit de groep. Die opperden eerst, zo bleek volgens justitie uit teruggevonden appgesprekken, om geld te verdienen met drugs. Kort erna besloten de twee echter om pedofielen af te persen.

Daarbij trommelden ze meerdere mensen op uit een hanggroep die vaak bij de basisschool De Keerkring te vinden was. Die zeiden niet meer te weten dan dat ze pedo's een lesje gingen leren.

Onraad

Volledig scherm
De eerste aanval vond plaats op een parkeerplaats aan de Smitsweg. © Rinie Boon

Bij de eerste aanval op de Smitsweg werd een jongeman ernstig toegetakeld. Een ander stel ontkwam met de auto, nadat het onraad had geroken.

De volgende dag was de groep ‘pedojagers’ verdubbeld naar zestien deelnemers. Die probeerden onder meer een man te grazen te nemen, die juist had verklaard niet met een minderjarige te willen daten. Een van de aanstichters had evenwel aangedrongen om toch te komen om hem thuis te brengen.

In dat laatste geval zag het Openbaar Ministerie bewijs dat er bewust op homo's werd gejaagd en er dus sprake was van een haatmisdrijf.

Het is nog onbekend of de veroordeelden in beroep gaan tegen de straffen. Daarvoor hebben ze twee weken de tijd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht