Volledig scherm
Begin dit jaar werd de eerste weg geasfalteerd van bedrijventerrein Dordtse Kil IV. © Thymen Stolk

Dordtse Kil levert gemeente een voordeel van 13 miljoen op

Een flinke meevaller voor de gemeente Dordrecht. De uitgifte van grond voor bedrijven op bedrijventerrein Dordtse Kil IV (of DistriPark) gaat stukken sneller dan eerder gedacht. Dat levert een voordeel van 13 miljoen euro op.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Dordrecht is de afgelopen tijd actief de boer op gegaan om grond aan de man te brengen voor het bedrijventerrein dat zich richt op distributiebedrijven en dat heeft resultaat opgeleverd. Er zijn intussen meer dan dertig gesprekken gevoerd met beleggers en bedrijven die overwegen naar Dordrecht te komen.

Daarbij is de stad behoorlijk kieskeurig. Met beleggers die alleen grond willen aankopen, zonder dat er een gegadigd bedrijf bekend is, doet Dordrecht in principe geen zaken. Op die manier kan het gemeentebestuur sturen op de extra banen die het graag wil. Voorwaarde is dat iedere hectare grond 30 tot 35 banen oplevert. 

Op basis van de voorwaarden is een shortlist samengesteld van bedrijven die het beste scoren. Nog voor het einde van het jaar worden naar verwachting twee nieuwe contracten ondertekend. Onduidelijk is nog om welke ondernemingen het gaat, omdat die voorlopig om geheimhouding hebben gevraagd.

Sneller

Verwacht wordt dat ook de rest van de beschikbare gronden sneller van de hand gaat. Niet alleen is de landelijke tendens dat de logistieke sector groeit en voorlopig nog wel even blijft groeien, ook speelt mee dat in de wijde omgeving van Dordrecht bedrijfsgrond steeds schaarser wordt. Daardoor zijn ondernemers als het ware aangewezen op Dordtse Kil. ,,Desalniettemin kunnen wereldwijde economische ontwikkelingen uiteraard effect hebben op de uitgifte’’, waarschuwt het college tegelijkertijd.

De voorwaarde voor 30 tot 35 banen per hectare past in de banenambitie van de coalitie van VVD, Beter Voor Dordt, CDA en ChristenUnie/SGP. Die partijen willen deze bestuursperiode (2018 - 2022) vierduizend nieuwe banen creëren in de stad en daar is vorig jaar een begin mee gemaakt. Toen kwamen er meer dan 900 nieuwe fulltimebanen bij, onder meer als gevolg van gronduitgifte. Dordtse Kil IV, dat de naam DistriPark heeft meegekregen, moet 1400 banen opleveren.

Overigens moet ook meer geld worden uitgegeven dan eerder voorzien. Zo wordt 4,7 miljoen euro meer begroot voor acquisitie en marketing, maar dat wordt volgens B en w op den duur allemaal terugverdiend. Ook het, vanwege de grote belangstelling, sneller bouwrijp maken kost extra geld. Dat gaat om 1,8 miljoen euro.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht