Volledig scherm
© ANP

Dordtse panden direct op slot bij vondst kwekerij

DordrechtDordtse panden waarin vanaf 1 januari een wietkwekerij wordt aangetroffen, gaan direct op slot. Dordrecht gaat strenger optreden vanwege de enorme stijging van het aantal opgerolde plantages, naar 99 in 2014.

De gemeente Dordrecht houdt zich per 1 januari het recht voor een pand voor minimaal drie maanden te sluiten na de vondst van een flinke wietkwekerij of drugslaboratorium. Veroordeelden die meermaals in de fout gaan, lopen bovendien het risico dat een pand voorgoed wordt vergrendeld, ook de hardleerse 'thuiskwekers'.

Dordrecht hoopt met de maatregel de explosieve groei van het aantal hennepplantages een halt toe te roepen. In 2014 werden 99 kwekerijen opgerold tegenover 61 in 2013 en 55 in 2012.

Dordrecht zal de strengere regelgeving 'stevig verankeren' in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarmee wordt het voor burgemeester Arno Brok gemakkelijker om een bedrijfspand of woning (tijdelijk) te vergrendelen na de vondst van een wietkwekerij. Of dat ook echt gebeurt, hangt af van bijvoorbeeld de grootte van de plantage, de plaats en het (potentiele) gevaar voor de omgeving.

,,En ook het verleden van het pand en/of eigenaar is een zaak die meespeelt," zegt Broks woordvoerder Christien ter Linde. ,,Door de sluiting komt er een eind aan gevaarlijke situaties en er kan geen nieuwe hennepkwekerij worden ingericht."

Dordrecht hoopt dat er van de hardere aanpak ook een afschrikkende werking uitgaat.

De gemeente kondigde deze zomer een strengere bestuurlijke aanpak van de problemen aan, naast het strafrechtelijke spoor. De gemeente oordeelt dat alleen het strafrecht onvoldoende afschrikt.

Burgemeesters kunnen een pand nu ook al tijdelijk sluiten na de vondst van een hennepkwekerij of drugslab -Brok deed dat dit jaar al een aantal keer- maar daar zitten veel juridische haken en ogen aan. Die omzeilt Dordrecht met het nieuwe beleid.

Hardliner
Ter Linde geeft aan dat de stijging van het aantal opgerolde kwekerijen mede het gevolg is van de extra capaciteit die de politie vrijmaakt om dergelijke criminaliteit in te dammen.

Burgemeester Brok staat bekend als een hardliner waar het gaat om de aanpak van (drugs)criminaliteit. Met overlastgevende coffeeshops kent hij geen genade en onder zijn leiding werden preventieve fouilleeracties ingevoerd.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht