Volledig scherm
Jabaaij was tien jaar lid van de Tweede Kamer. © AD

Dordtse politica Wijnie Jabaaij krijgt vandaag een eigen laan

Het straatnaambord van de Wijnie Jabaaijlaan in Dordrecht wordt vandaag, op Internationale Vrouwendag, onthuld door de wethouders Piet Sleeking en Peter Heijkoop.

De gloednieuwe Wijnie Jabaaijlaan is een zijstraat van de Jan Ligthartlaan, nabij het Leerpark. Namens de Dordtse PvdA komen onder anderen raadslid Jacqueline van den Bergh en voormalig PvdA-raadslid Hanneke Halewijn. Die laatste heeft Jabaaij goed gekend en haalt herinneringen aan haar op.

Adjunct-directeur Lonneke van Zuijdwijk van bouwbedrijf Heijmans, dat de woningen in de straat heeft gebouwd, vertelt iets over de positie van vrouwen in het bedrijfsleven.

De Dordtse Wijnie Jabaaij (1939-1995) was een spraakmakend politica, activiste en feministe. In de jaren 70 was ze PvdA-gemeenteraadslid in Dordrecht en van 1979 tot 1989 lid van de Tweede Kamer. Nadat eind jaren 80 de ziekte MS bij haar was geconstateerd, koos ze in 1995 voor actieve euthanasie. Haar zoon Ronald Giphart beschreef dit in zijn roman Ik omhels je met duizend armen.

De inhuldiging van de Wijnie Jabaaijlaan is vandaag om 11.15 uur. Iedereen is welkom.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht